Ariane het Maanuiltje

Ariane_het_Maanuiltje

Auteur
Paul Christiaan Bos

Illustraties
Paul Christiaan Bos

Uitgave
Noordboek 2019
144 pagina’s, 22,5 x 22,5 cm
ISBN 978 90 5615 553 7
€ 24,90

Ariane het Maanuiltje

Bos, kunstenaar en schrijver van dit boek, werd bekend door zijn romantische landschapsschilderijen en portretten in olieverf. Acht jaar geleden zocht hij een nieuw project, iets waar hij zich helemaal in kon onderdompelen. Toen hij bij een kippenboer in de buurt, ergens in Friesland, zes kerkuiltjes zag zitten, wist hij meteen dat dit zijn project zou worden.

Hij kocht een stel, noemde ze Coppernickle en Feline, en werkte maandenlang met hulp van een bioloog aan een grote uilenburcht in zijn tuin waar de vogels zo wild en natuurlijk mogelijk konden leven. Het terrein van de burcht is tussen de 150 en 250 vierkante meter, met hoge bomen, nestkasten en veel ruimte om te jagen. De burcht is deels open, zodat de dieren altijd kunnen vertrekken als ze dat willen.

Bos bestudeert de uilen dagelijks minstens drie uur vanuit schuilhutten. Dat leverde de laatste jaren twee boeken op (Het Uilen Dagboek en De Uilen Tuin), waarin hij verslag doet van zijn observaties. Behalve schetsen, tekeningen en schilderijen staan er dagboekfragmenten in over alle gezinsperikelen, want de uilen kregen in de loop der jaren enkele jongen.

In dit boek beschrijft hij vooral de lotgevallen van een bijzonder jong, het uiltje Ariane. Ariane is anders dan andere uilen. Zij blijft heel lang klein en kinderlijk en heeft last van een soort epileptische aanvallen. Als ze zo hulpeloos op de grond ligt te spartelen, is ze een makkelijke prooi voor rovers.

Bos heeft heel erg met haar te doen en komt zelfs op het punt dat hij moet overwegen om haar tam te maken en verder in gevangenschap te houden. Omdat hij wil dat alle kerkuilen die in zijn tuin geboren worden, met zo min mogelijk bemoeienis van de mens opgroeien en dan vrij kunnen vertrekken, de wijde wereld in, ziet hij daar vanaf.

Dat kost hem verschrikkelijk veel moeite, want hij krijgt een bijzondere band met dit rare uiltje, dat hem veel verder in haar leefwereld toelaat dan de andere uilen. Ik zal niet verklappen hoe het afloopt met Ariane, dat moet u zelf maar lezen.

Bos observeert goed, heeft een meeslepende schrijfstijl en is een gevoelig mens. Dat heeft gezorgd voor een erg sympathiek boek, waarin je veel over het gedrag van de kerkuilen te weten komt, met soms een zijstapje naar andere dieren en gebeurtenissen in zijn tuin. Bos heeft zijn boek prachtig geïllustreerd, voornamelijk met afbeeldingen van Ariane en ‘zijn’ andere kerkuilen. Een feest voor het oog.

Ronald Klingers, 27 september 2019