Roofvogelgids

Roofvogelgids

Auteur
Lars Gejl

Vertaling en bewerking
Ger Meesters

Uitgave
Uitgeverij Noordboek 2019
304 pagina’s, 20 x 21,5 cm
ISBN 978 90 5615 548 3
€ 32,50

Oorspronkelijke titel
Rovfugleguiden
Uitgave Gyldendal 2018

Roofvogelgids

herkenning leefwijze geluiden

Als de naam Lars Gejl aan een boek verbonden is, kan je verzekerd zijn van prachtige, unieke foto’s. Dat is ook het geval met Roofvogelgids. Niet minder dan vijfhonderd meestal fraaie foto’s van roofvogels sieren dit boek, van Gejl en andere natuurfotografen.

Toch is Roofvogelgids geen ‘echt’ fotoboek, maar een heuse determinatiegids voor de fascinerendste vogels die er zijn. Roofvogels zijn de heersers van het luchtruim. Met hun kracht en souplesse en hun manier van jagen dwingen ze bewondering af. Hun gevoel voor vrijheid straalt van ze af en spreken mensen sterk aan.

Alle veertig roofvogels die in Europa voorkomen worden uitgebreid behandeld. Roofvogels zie je meestal vliegend en daar ligt dan ook de nadruk op. Heel veel foto’s met vliegbeelden van de soorten: adulte vogels, mannetjes, vrouwtjes, sub-adult, onvolwassen, juveniel, verschillende kalenderjaren. Met pijlen die de karakteristieken van de verschillende soorten en de verschillende kleden aanstippen. Bij alle foto’s worden de belangrijkste kenmerken van de kleden vermeld. Door zo nadrukkelijk vluchtfoto’s met elkaar te vergelijken, is een uitzonderlijk boek ontstaan om roofvogels op naam te kunnen brengen.

In de tekst wordt per soort een duidelijke beschrijving gegeven, kort maar to the point. Over de jizz (silhouet en gedrag), waar ze voorkomen, over hun trekgedrag, wanneer ze ruien, over de kleden van de vogels met alle opvallende kenmerken, over ondersoorten, gelijkende soorten, hun biologie. Via een QR code (streepjescode) zijn de geluiden van de vogels op te roepen.

Er bestaan een aantal goede determinatieboeken voor roofvogels. Roofvogelgids voegt daar door de speciale manier van herkenning via vliegbeelden een dimensie aan toe. Het is een uitmuntend boek voor identificatie van roofvogels, geeft veel informatie over de belangrijkste eigenschappen en is ook als fotokijkboek bijzonder geslaagd. Een hoogvlieger!

AdG, 11 september 2019