De 22 levenslessen die vogels ons leren

De_22_levenslessen

Auteurs
Philippe J. Dubois en Élise Rousseau

Tekeningen
Joanna Lisowiec

Vertaling
Mieke Maassen en Jacqueline Wermers

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2019
174 pagina’s, 13 x 20 cm
ISBN 978 90 215 7263 5
€ 15

De 22 levenslessen die vogels ons leren

Over moed, reisplezier,
liefhebben, kwetsbaarheid …

Oorspronkelijke titel
Petite philosophie des oiseaux 2018

Voor mensen die hun leven richting willen geven of iets in hun gedrag willen veranderen, is dit boekje ‘De 22 levenslessen die vogels ons leren’ geschreven. De mogelijkheden om ons gedrag of onze levensstijl te wijzigen, worden aangeduid met behulp van vogelgedrag dat ons tot lering kan strekken.

Het lijkt mij niet zo ingewikkeld om dit boekje te schrijven. Je begint met gedrag dat je wenselijk vindt. Daar zoek je dan een vogelsoort bij die het betreffende gedrag vertoont. Vind je monogamie belangrijk, dan geef je als voorbeeld zwanen en ganzen, die hun hele leven bij elkaar blijven. Vind je echter dat er ruimte moet zijn voor relaties naast de vaste partner, dan kies je de heggenmus als voorbeeld. Dat is in dit boekje daadwerkelijk gebeurd, in het hoofdstukje ‘Waartoe dient ontrouw?’.

Voor zover door mij na te gaan, kloppen de beschrijvingen van het vogelgedrag dat als voorbeeld wordt gesteld. Daarbij worden geregeld resultaten van nieuw ornithologisch onderzoek vermeld.

De beste hoofdstukjes vind ik de verhalen over intelligentie en het laatste verhaal, waarin de schrijvers de mensheid voorhouden dat we de wereld in hoog tempo aan het vernietigen zijn. Die hoofdstukjes zijn wat mij betreft de pareltjes in dit aardige boekje.

Ronald Klingers, 21 augustus 2019