Veldgids Kevers van Europa

Veldgids_Kevers_van_Europa

Auteurs
Vincent Albouy en Denis Richard

Nederlandse bewerking
Jaap Winkelman

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2019
400 pag’s, 14 x 19,5 cm, harde omslag
ISBN 978 2 603 02426 3
€ 38,95

Oorspronkelijke titel
Coléoptères d’Europe
Delachaux et Niestlé 2017

Veldgids Kevers van Europa
Ruim 800 soorten uit Europa | Determinatie | Veldkenmerken

Vogels, vlinders, libellen, zoogdieren. Het zijn diersoorten die, al dan niet gedetailleerd, overzichtelijk in boeken kunnen worden besproken. Maar insecten… Kevers vormen de grootste orde van de insecten, met schattingen tot wel vier miljoen soorten wereldwijd – slechts vierhonderdduizend soorten daarvan zijn beschreven. In Europa komen zo’n twintigduizend keversoorten voor, in Nederland en België ongeveer 4200.

Veel natuurliefhebbers, zoals ik, struinen door de natuur en komen dan allerlei insecten tegen. Als je meteen weet welke soort het is, kan je dat makkelijk in gespecialiseerde uitgaven van bijv. EIS Kenniscentrum Insecten controleren, of op internet. Maar als je de soort niet meteen herkent, wil je graag eens bladeren door overzichtsboeken, zodat je in elk geval de familie of het geslacht van je waarneming kan vaststellen.

Wat kevers betreft is er nu een actueel ‘familieboek’, met afbeeldingen en beschrijvingen van zo’n achthonderd Europese soorten. Met deze selectie zijn de (Nederlandse) soorten tot familieniveau te herleiden.

Voorbeeld. De bij ons vrij algemene roodkopvuurkever tref je in het (van oorsprong Franse) boek niet aan (is in Frankrijk namelijk minder algemeen). Wel de zwartkopvuurkever, met nagenoeg dezelfde kenmerken. Als je dat eenmaal hebt vastgesteld, is de familie vuurkevers (Pyrochroidae) getraceerd en zijn er voldoende aanknopingspunten voor verdere determinatie.

De foto’s zijn, zoals je met de huidige fototechnieken mag verwachten, van prima kwaliteit. De toelichtende teksten zijn kort en krachtig, bij het hoofdstukje verspreiding wordt van elke soort het voorkomen in Nederland aangegeven. De uitgebreide inleiding laat zien hoe het lichaam van kevers is opgebouwd en gaat verder in op het leven van kevers, van larve tot het volwassen stadium.

De auteurs constateren somber dat (in Europa) door allerlei omstandigheden honderden soorten verdwijnen. “Maar meer in het algemeen zijn kevers slachtoffers van de minachting die veel van onze tijdgenoten hebben voor de eenvoudige schoonheid van de natuur”. Het is maar weer eens gezegd!

AdG, 8 maart 2019