Basisgids Spinnen

Basisgids_Spinnen

Auteur
Caroline Elfferich

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2018
120 pagina,s 16,5 x 24 cm
ISBN 978 90 5011 667 1
€ 21,50

Basisgids Spinnen
70 families/soorten • Snel herkennen • Ruim 400 foto’s

Eindelijk weer een Nederlandstalige spinnengids. De gespecialiseerde (honderden detailtekeningen) Spinnengids van Michael J. Roberts en de meer op foto’s gerichte Spinnen van Europa van Heiko Bellmann zijn uitverkocht en slechts sporadisch en tegen flinke prijzen tweedehands verkrijgbaar (nee, ik doe mijn exemplaren niet weg…).

Spinnendeskundigen zullen ongetwijfeld de beschikking hebben over deze uitgebreide of anderstalige boeken. De nieuwe gids is bedoeld voor amateur-arachnologen, van beginners tot enigszins ervaren spinnenliefhebbers. Daarom ligt de nadruk sterk op herkenning via foto’s, vijf of zes per soort. Bij alle zeventig soorten (van de circa 650 in ons land) staat korte info plus een beschrijving van de belangrijkste kenmerken. Een prima gids voor een eerste herkenning van deze geleedpotigen.

De inleidende hoofdstukken bevatten interessante gegevens over allerlei aspecten van het spinnenleven. Ze lezen prettig omdat je niet wordt overvoerd met gegevens zoals in gedetailleerde spinnenboeken. De lichaamsbouw – bij alle levende wezens altijd verrassend complex – komt aan de orde, de bouw van het wielweb, balts en paring, spinnen die hun draden gebruiken om lange reizen door de lucht te maken enz. Handig is het overzicht met tekeningen van de diverse spinnenfamilies.

Het boek bevat allerlei tips om spinnen te bekijken en te bestuderen en waar en wanneer je ze kan vinden. Determinatie gebeurt tegenwoordig vaak aan de hand van foto’s, daarom waren wat fototips niet overbodig geweest.

In elk geval: maak altijd zoveel mogelijk foto’s, van bovenkant, voorkant (ogen!) en zijkant. Ook van de onderkant, als dat mogelijk is. Hoe meer foto’s uit diverse hoeken, hoe groter de kans om later uit een boek of op internet (er bestaan veel sites met afbeeldingen van spinnen) de juiste soort te kunnen vaststellen. Dat lukt overigens niet altijd: sommige spinnen kunnen alleen door microscopisch onderzoek van de geslachtsdelen worden gedetermineerd.

AdG, 9 oktober 2018