Kwie-kwie-kwie-kwie-kwie

Kwie-kwie-kwie-kwie-kwie

Auteur
Camilla Dreef

Illustraties
Liset Celie

Uitgave
Uitgeverij Nieuwezijds 2018
200 pagina’s, 17 x 21 cm, harde kaft
ISBN 978 90 5712 480 8
€ 18,95

Leeftijd
Vanaf 10 jaar

Kwie-kwie-kwie-kwie-kwie
een boek vol vogelverhalen

‘Kwie-kwie-kwie-kwie-kwie’, zo klinkt de roep van de zwarte specht. Een vogel waarnaar Camilla in een van haar vogelverhalen op zoek is. De schrijfster neemt je mee op haar vogeltochten. Ze vertelt wat ze met de vogels meemaakt en zonder dat het storend is, stopt ze heel veel informatie in haar verhalen. Je komt te weten wat een dynamisch duingebied is, waarom we vogels ringen, hoe je vogels in je tuin kan lokken enz.

We kennen Camilla als de gedreven vogelaarster van het programma BinnensteBuiten en ook in haar boek komt die gedrevenheid tot uiting. Ze houdt van vogels en wil anderen daar graag in laten delen. Het knappe is dat dat nooit dweperig of zweverig wordt. Af en toe komt Vogelbescherming Nederland langs. Maar nooit drammerig, heel nuchter en feitelijk.

Behalve de vreugde van het vogels kijken worden ook vervelende onderwerpen zoals de teloorgang van weidevogels en de jacht besproken. Ze toont aan dat met vogels bezig zijn niet alleen een hobby is voor oude mannen met een baard, maar iets voor alle leeftijden.

Het boek is rijk geïllustreerd. De illustrator is erin geslaagd om met een paar kleuren een vogel treffend neer te zetten. Voor een ervaren vogelaar is de soort direct te herkennen. Hopelijk draagt dit boek bij aan een nieuwe, jonge generatie van vogelaars en vogelbeschermers.

Camilla Dreef (1989) is bioloog, vogelaar en ambassadeur van Vogelbescherming. Ze is bekend van tv-optredens, onder andere in BinnensteBuiten en in de ban van de Condor, en haar vlog over het Haringvliet. Liset Celie (1991) is illustrator. Ze studeerde in 2016 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Ko Katsman, 7 mei 2018