Veldgids Korstmossen

Veldgids Korstmossen

Auteurs
Kok van Herk, André Aptroot
en Laurens Sparrius

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2018
372 pagina’s, 15 x 22 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 642 8
€ 42,95

Veldgids Korstmossen
Met alle Nederlandse soorten | Ruim 400 soorten afgebeeld | Veldkenmerken

Veertien jaar geleden schreef ik ‘met stille maar grote bewondering’ de Veldgids Korstmossen te hebben gelezen. Gedreven natuurdeskundigen hadden in de uitgave 2004 een brok informatie over korstmossen verzameld waar je (dus) stil van werd.

De herdruk 2018 van de Veldgids is sterk veranderd (tekst) en verbeterd (foto’s). Mijn bewondering is alleen maar gegroeid. Je voelt aan alles het enthousiasme waarmee deze liefhebbers hun kennis willen overdragen aan anderen. Stimulerend!

De auteurs melden een sterke toename in het afgelopen decennium van de kennis over de korstmossen. Met name ‘hun’ vereniging BLGW (Vereniging voor mossen- en korstmossenonderzoek in Nederland) heeft dat alles bewerkstelligd.

De kennis over korstmossen wordt in de inleidende hoofdstukken overgedragen. Goede achtergrondinformatie is hard nodig, want determinatie van korstmossen is niet erg makkelijk. Dat komt mede door de enorme rijkdom aan vormen. De nadruk in deze sterk herziene uitgave ligt op de herkenning door middel van foto’s; in het veld is een loep met tien keer vergroting (en led-lampje) onontbeerlijk.

Overigens is ons land niet rijk aan korstmossen. Wel rijk zijn we bedeeld met ammoniak, zeer schadelijk voor vele korstmossen (en andere planten en dieren). Nergens ter wereld is de invloed van ammoniak zo merkbaar als bij ons. Het is de invloed van de intensieve veehouderij. Voor schone lucht moet je niet in Nederland zijn.

In deze herdruk staan 760 foto’s en informatie over alle bekende 410 soorten. 250 soorten worden kort benoemd. De (vernieuwde) foto’s zijn sterk verbeterd ten opzichte van de vorige druk. Ook zijn er meer foto’s per soort, en dat wordt zeer op prijs gesteld!

De indeling is niet meer alfabetisch maar op DNA-verwantschap. Veel namen zijn de afgelopen jaren vernieuwd. Bij alle soorten staan nu verspreidingskaarten. Dat is handig omdat je dan in elk geval met vrij grote mate van zekerheid weet of de soort die je ziet, wel in dat gebied kan voorkomt.

Zoals alle Veldgidsen van KNNV Uitgeverij is dit weer een prachtig boek, vol leerzame informatie en zeer behulpzaam bij het determineren van de wonderen der natuur.

AdG, 16 februari 2018