50 (te) gekke dingen die dieren doen

50_te _gekke_ dingen

Auteur
Tricia Martineau Wagner

Illustraties
Carles Ballesteros

Vertaling
Susanne Castermans – Nelleke

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2017
112 pagina’s, 24 x 24 cm, hardcover
ISBN 978 90 2156 592 7
€ 12,50

Leeftijd
4 – 11 jaar

50 (te) gekke dingen die dieren doen
Bizarre en verbazingwekkende weetjes

Om met de deur in huis te vallen: een heel leuk boek! Op 112 pagina’s worden vijftig dieren genoemd die een bijzondere eigenschap hebben. Soms heel humoristisch, zoals bij het eerst besproken dier, de inktvis. ‘Hoofdmaaltijd’ heet het hoofdstuk. De slokdarm van de inktvis loopt door zijn donutvormige hersenen. Voedsel moet eerst zijn brein passeren alvorens het de maag kan bereiken.

Maar er schuilt ook een gevaar in. Wanneer je in het hoofdstuk ‘Luie vogels’ aandacht aan de koekoek schenkt en je komt niet verder dan het stereotiepe deponeren van een ei in andermans nest, voeg je niets aan de weetjes toe. Het waarom van dit gedrag van de koekoek wordt niet uitgelegd.

Elk dier krijgt twee pagina’s. Op de linkerbladzijde staat een mooie tekening van Carles Balleteros die de tekst van de rechterpagina ondersteunt. De tekstpagina is gekleurd. In vette letters staat het spectaculaire weetje vermeld. Daaronder, tussen stippellijnen, vind je in een kleiner lettertype meer zakelijke informatie over de betreffende diersoort.

De teksten zijn kort en bondig. Door de beschrijving van grappige gewoontes laat je kinderen zien hoe mooi en vernuftig de natuur in elkaar zit. Heel leuk om ook samen met je (klein)kinderen het boek door te nemen. Niet alles achter elkaar, maar af en toe een beetje, omdat je toch wel heel veel informatie krijgt. Info waar je als volwassene nog iets aan hebt. Met dit boek vergroot je ook je eigen kennis.

Ko Katsman, 14 september 2017