Orchideeën van Europa

Orchideeen_van_Europa.jpg

Auteur
Henrik Ærenlund Pedersen

Illustraties
Bo Mossberg

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2017
208 pagina’s, 22 x 29 cm, harde omslag
ISBN 978 90 2156 550 7
€ 27,50

Oorspronkelijke titel
Orkidéer i Europa, 2017

Orchideeën van Europa

Speciaal bewerkt voor Nederland en België

Zet een gerenommeerd bloemenillustrator aan tafel met een orchideeëndeskundige en een uitbundig bloemenfestival is verzekerd. Wat een prachtige aquarellen van Europese orchideeën in het veld die de interessante en actuele tekst in dit boek opfleuren!

Er bestaan in de wereld zo’n 25.000 soorten orchideeën, in Europa ca. 130. In dit boek komen ongeveer tweehonderd (onder)soorten aan bod. In de voorbije decennia is men door DNA-onderzoek veel ‘wijzer’ geworden over de vaak gecompliceerde verwantschappen van orchideeën. Pedersen, bekend van baanbrekend onderzoek naar orchideeën, heeft al deze kennis bijeengebracht in deze veldgids annex kunstboek.

Orchideeën zijn meerjarige kruiden die voornamelijk voorkomen in de natte tropen. De meeste ontwikkelen luchtwortels maar alle Europese soorten hebben hun wortels in de grond. De structuur van de orchideeënplant wordt in het boek haarfijn ontleed.

Determinatie van volledig ontwikkelde orchideeën is in de meeste gevallen met deze forse gids goed mogelijk. Maar het aantal variaties is groot. Er zijn afwijkende exemplaren door kleine genetische veranderingen en er komen hybriden voor met meerdere afzonderlijke kenmerken.

Bovendien is in vele stadia de plant nog niet helemaal tot wasdom gekomen of is het afbraakproces al begonnen. In al deze gevallen is ervaring onontbeerlijk om tot een correcte determinatie te komen. De verspreidingskaarten van orchideeën in Nederland en Vlaanderen bieden daarbij een beetje extra houvast.

Samenvattend: Orchideeën in Europa biedt een schat aan informatie over deze geliefde bloemen en de honderden waterverftekeningen zijn stuk voor stuk kunstwerken.

AdG, 13 juli 2017