Vogels en de liefde

Vogels_en_de_liefde

Auteur
Elvira Werkman

Illustraties
Stef den Ridder

Uitgave
KNNV Uitgeverij
, 2017
130 pagina’s, 15,5 x 20 cm
ISBN 978 90 501 1607 7
€ 14,95

Vogels en de liefde

De tijd dat je alleen bij mensen over gevoelens als lust, wraak, vrolijkheid, verdriet en dergelijke mocht praten, ligt achter ons. Nog niet zo lang geleden kenden wij dieren, waaronder vogels, niet de mogelijkheid toe om te voelen. Alles werd, zo dachten we, bepaald door de instincten.

Tegenwoordig wordt daar heel anders over gedacht, mede door diverse onderzoeken. Nu kent men individuele vogels ook eigenschappen als angst en brutaliteit toe. Denk bijvoorbeeld maar aan het bekende onderzoek naar koolmezen. Daaruit kwam naar voren dat de ene vogel meer durft dan de ander.

Nog altijd zijn wetenschappers wat voorzichtig met het toekennen van gevoelens aan vogels, maar de bewijzen lijken zich intussen op te stapelen dat ook vogels een ‘rijk’ gevoelsleven kennen.

Dat komt zeker ook tot uiting wanneer vogels zich bezighouden met paarvorming en met de voortplanting. En daar gaat dit leuke boekje ‘Vogels en de liefde’ over. Werkman durft best wat emoties aan vogels toe te kennen, en ze wordt daarin gesteund door vogelkenners die vaak langdurig een bepaalde vogelsoort onderzoeken. Daaraan ontlenen ze bewijzen voor individueel gedrag, dat niet op voorgeprogrammeerde instincten, maar op individuele emoties lijkt te berusten.

Alle mooie kanten van de liefde bij de mens, maar ook bijna alle afwijkingen van de ‘normale’ relatievorm, ja zelfs de uitwassen komen ook bij de vogels voor. Denk aan paartrouw voor het leven, aan elkaar teder het hof maken, aan rouw bij de dood van een partner, aan overspel, veelwijverij en -mannerij, homoseksualiteit, LAT-relaties enz. Vogels kennen het allemaal.

In dit boek worden daarvan mooie voorbeelden gegeven, die in een lekker leesbare vorm worden gepresenteerd. Maar het boekje is ook erg leerzaam. Werkman put uit een flinke hoeveelheid wetenschappelijke literatuur, aangevuld met gesprekken met ervaren vogelkenners en -onderzoekers. Het boek heeft een heldere en plezierige opmaak en is voorzien van vele mooie pentekeningen.

Ronald Klingers, 24 april 2017