Alle kinderen naar buiten

Alle_kinderen_naar_buiten.jpg

Auteur & illustraties
Marieke Dijksman & Jasper de Ruiter

Uitgave
KNNV Uitgeverij, 2016
280 pagina’s, 19 x 25 cm, hardcover
ISBN 9789050115797
€ 29,95

Over de auteurs
Marieke Dijksman werkt bij Vogelbescherming Nederland, onder meer als hoofdredacteur van het kindertijdschrift ‘Vogels Junior’. Voor verschillende tijdschriften schrijft ze als journalist verhalen over kinderen en natuur.

Jasper de Ruiter is bekend als natuurillustrator van onder meer verschillende herkenningskaarten. Als eigenaar van ‘De Speurzoekers’ stimuleert hij kinderen de natuur zelf te ontdekken, door spannende opdrachten, leerzame producten en kinderfeestjes.

Alle kinderen naar buiten
Het Grote Natuuractiviteitenboek

Nog steeds kunnen zwangere echtparen een zogenaamde ‘blije doos’ aanvragen. In die doos zitten allerlei spullen waarmee een baby verzorgd kan worden. Maar er zit niets bij voor de opvoeding. Dat moet je zelf maar zien uit te vinden. Om toekomstige ouders daarbij flink op weg te helpen, zou ‘Alle kinderen naar buiten’ in de doos gestopt moeten worden!

De auteurs willen kinderen weer naar buiten hebben, de natuur in. Natuur is niet iets om bang voor te zijn of om vies van te worden. Integendeel, modder op je gezicht is goed voor je huid en van vallen leer je opstaan. Voor je fysieke en geestelijke ontwikkeling: weg van je computer, iPad of smartphone. Ontwikkel je zintuigen buiten in de allergrootste speeltuin die natuur heet.

Maar als je als ouder ‘spelen met de natuur’ helemaal zelf moet bedenken, is dat een immense opgave. Niet iedereen is zo creatief dat hij met een paar bladeren en een beetje modder iets leuks kan maken. Niet iedereen weet hoe je met steentjes creatief kan zijn. Niet iedereen is op de hoogte van allerlei spelletjes die je buiten kan spelen met behulp van bomen etc.

En probeer als goedwillende ouder maar eens een onderzoek naar zoetwaterbeestjes voor elkaar te krijgen dat leuk is voor de kinderen en ook nog biologisch verantwoord. Voor al deze zaken is het boek een uitstekende begeleider. Je vindt er ook genoeg ideeën om eens een keer een verjaarspartijtje te houden dat afwijkt van de traditionele.

Het boek zou bovendien niet misstaan in de personeelsbibliotheek van elke basisschool. Het is gemaakt voor kinderen tot 14 jaar en veel leerkrachten zullen hierin ideeën vinden die gemakkelijk op school toepasbaar zijn. Zowel in de biologie-, gymnastiek- als handenarbeidles. Die lessen worden er een stuk leuker van.

Het boek is rijk geïllustreerd. De tekeningen zijn heel duidelijk en foto’s ondersteunen de tekst. En wat mij als boekenliefhebber altijd deugd doet: het boek heeft een leeslint. Iets voor grootouders: met dit boek help je de Sint, maar nog meer je kleinkinderen.

Ko Katsman, 11 november 2016