Zakgids Dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen

Zakgids_Dagvlinders_Nederland_Vlaanderen.jpg

Auteur
Richard Lewington

Tekeningen
Richard Lewington

Vertaling en bewerking
Albert Vliegenthart en Ties Huigens

Uitgave
Kosmos Uitgevers 2016
160 pagina’s, 11,5 x 19 cm
ISBN 978 90 215 6174 5
€ 14,99

Oorspronkelijke titel
Pocket Guide to the Butterflies
of Great Britain and Ireland 2003

Zakgids Dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen

Deze zeer compacte en handzame zakgids behandelt alle 71 in Nederland en Vlaanderen voorkomende dagvlinders. Daarnaast zijn – en dat vind ik een prima service – nog enkele algemeen voorkomende dagactieve nachtvlinders opgenomen.

Het belangrijkste doel van de gids is om door een goede beschrijving en zo veel mogelijk illustraties van elke vlinder in al zijn levensstadia (eitje, rups, pop en adult oftewel imago), het voor een breder publiek mogelijk te maken om de soorten correct te kunnen determineren. Dat is uitstekend gelukt.

Alle illustraties zijn tekeningen van de hand van de bij natuurliefhebbers bekende tekenaar Richard Lewington, die zich al ruim veertig jaar toelegt op het maken van illustraties van insecten, in het bijzonder van libellen en van vlinders.

Er is voor het afbeelden van vlinders op tekeningen gekozen omdat harde kenmerken, fijne details en verschillen tussen vergelijkbare soorten in tekeningen beter te vatten zijn dan op foto’s en daardoor vaker tot een juiste determinatie leiden. Bij vogelgidsen is dit niet anders.

De zakgids was oorspronkelijk gemaakt voor gebruik in Groot-Brittannië en Ierland. Met hulp van de Vlinderstichting en het Vlaamse Natuurpunt is deze Nederlandstalige versie uitgebracht, toegespitst op de Nederlandse en Vlaamse toestand. Lewington heeft voor deze uitgave zelfs extra tekeningen gemaakt, omdat de vlinderstand in onze lage landen verschilt van de Britse en Ierse situatie.

Na een opsomming van de vijf dagvlinderfamilies begint de zakgids met een korte introductie van de 71 dagvlinders: op 15 pagina’s worden alle imago’s van deze soorten bij elkaar afgebeeld. Dit is een heel handig hulpmiddel bij het snel op naam brengen van de volwassen vlinders van de soorten die men al een beetje kent. Vragen als: ‘Was het nu een groot of een klein koolwitje?’ en ‘Hoe onderscheid ik ook alweer een distelvlinder van een kleine vos?’ zijn daarmee in één keer van de baan.

Daarna behandelt de zakgids op één of twee pagina’s telkens een vlindersoort uitgebreider, met een goede beschrijving, een verspreidingskaartje en een tabel waaruit blijkt in welke periode van het jaar de diverse gedaanten van de vlinder te zien zijn.

Ik vind deze gids, hoe bondig hij ook is, erg compleet. Het lijkt mij een prima determinatiegids voor onze dagvlinders.

Ronald Klingers, 25 juli 2016