Verrassend vlakbij (Vogels; Vlinders & Libellen; Tuindieren)

 

Verrassend_vlakbij.jpg

Uitgever
KNNV Uitgeverij 2016
Introductieprijs per boek t/m 31 augustus 2016:
€ 14,95, daarna € 17,95

Titel
Vogels
Jip Louwe Kooijmans
344 pagina’s, 12 x 16 cm
ISBN 978 90 5011 576 8

Titel
Vlinders & Libellen
Barbara Rijpkema
208 pagina’s, 12 x 16 cm
ISBN 978 90 5011 577 3

Titel
Tuindieren
Tialda Hoogeveen
248 pagina’s, 12 x 16 cm
ISBN 978 90 5011 585 8


Serie
Verrassend vlakbij
Drie gidsen die uitnodigen om eropuit te gaan. Dichtbij in je eigen tuin, maar ook verder weg. Wat opbouw betreft zijn er overeenkomsten tussen de boeken. Uiteraard worden de meest voorkomende soorten besproken. Over vogels, vlinders en libellen en tuindieren worden allerlei onderwerpen behandeld en elke maand krijgt twee pagina’s waarop de specifieke dingen voor die maand verteld worden.

Handig bij de soortbeschrijvingen is de maandtabel in de kantlijn. Je ziet dan snel of je de betreffende soort in welke maand kan waarnemen. Verder staan bij de beschrijvingen allerlei weetjes. Soms klopt een gegeven niet. Zo weegt de steenuil volgens de gids 75 gram. In werkelijkheid is dat tussen de 160 à 240 gram.

Ook gemakkelijk in het gebruik zijn het leeslint en de ruimte achterin voor eigen notities. De opmaak is speels, de boekjes zijn rijk geïllustreerd met foto’s, maar niet elke foto is scherp of duidelijk.

De auteurs zijn ervaren natuurboekenschrijvers. Jip Louwe Kooijmans heeft o.m. ‘Stadsvogels in hun domein’ en ‘Zakgids vogels van Nederland’ op zijn naam staan. Allemaal besproken in Vogeldagboek, evenals diverse boeken van Tialda Hoogeveen, zoals ‘Ontmoet minuscule in de achtertuin’, en van Barbara Rijpkema, zoals ‘Tekenen met takken’.

De gidsen zijn geschikt voor volwassenen, maar ook heel leuk om cadeau te geven aan kinderen. Zij krijgen dan handzame gidsen in handen om de natuur beter te leren kennen. Je kunt met elke gids in je eigen tuin aan de slag. Het formaat zorgt ervoor dat je ze gemakkelijk meeneemt op een reis of op vakantie.

Ko Katsman, 18 juli 2016


Een greep uit de hoofdstukken

Vogels
Vogels voeren in de tuin
Vogelzang: het ochtendkoor
Vogeltrek
Vogels kijken op vakantie

Vlinders & Libellen
Vlinders kijken – tips en trucs
Libellen kijken – tips en trucs
Dagvlinder of nachtvlinder
Maak je tuin tot vlindertuin

Tuindieren
Het verborgen leven in de tuin
Tuindieren zoeken
Nuttige dieren en plaagdieren
Tuintelling