De lokroep van de rivier & Het overstroomde land

 

De_lokroep_van_de_rivier.jpg

Het_overstroomde_land.jpg

Auteur
Tom Moorhouse

Illustraties
Simon Mendez

Vertaling
Willeke Barens

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2015
265 pagina’s, 14,5 x 21 cm
€ 16,95 per deel
De lokroep van de rivier ISBN 9789050115629
Het overstroomde land ISBN 9789050115636
Leeftijd 8 – 12 jaar

Oorspronkelijke titels
The River Singers, 2013
The Rising, 2014
University Press, Oxford

De lokroep van de rivier

Het overstroomde land

Als je na het lezen van deze prachtige verhalen gaat googelen op ‘woelrat’ om meer over dat diertje te weten te komen, loopt dat op een teleurstelling uit. De eerste vier sites waarop je informatie vindt, gaan over de bestrijding van woelratten. Daarna pas volgt een link naar Wikipedia en dan weer vijf bestrijdingssites. Bestrijden? Geen moment komt dat in je gedachten op als je de boeken uit hebt.

Het verhaal gaat over een familie woelratjes (een muizensoort) in Engeland. Daarbij speelt hun grootste natuurlijke vijand, de nerts, een grote rol. De familie trekt erop uit en beleeft allerlei avonturen. Je maakt kennis met hun natuurlijke vijanden en hun leefwijze. Ze hebben het zwaar en worden door vele vijanden en moeilijke omstandigheden geteisterd. Op een heel logische en aangename manier word je meegenomen in een spannend verhaal, waarin het niet altijd voor iedereen goed afloopt, met uitzondering van de hoofdpersoon.

De schrijver, Tom Moorhouse, weet heel knap de feiten over de leefwijze en de fictie van het verhaal met elkaar te verweven. Je komt veel te weten over woelratjes. Hij voert ze sprekend op, maar nergens is dat storend. Hijzelf is een expert op het gebied van woelratten. Als ecoloog heeft hij ze acht jaar bestudeerd. Aan het eind van deel 2 geeft hij nog zes ‘woelratweetjes’ met zakelijke informatie over hun leven.

De illustraties van Simon Mendez zijn prachtig. In vele zwart-wittekeningen weet hij een sfeer te scheppen die precies past bij het verhaal.

De uitgever heeft een truc toegepast die ik nog niet eerder in een kinderboek ben tegengekomen. Het laatste hoofdstuk van deel 1 is het eerste hoofdstuk van deel 2 en het laatste hoofdstuk van deel 2 is weer het eerste hoofdstuk van deel 1. Ook een manier om de verkoop te stimuleren. De boeken kunnen overigens geheel los van elkaar gelezen worden.

 

Ko Katsman, 9 november 2015