Tekenen met takken

Tekenen_met_takken.jpg

Auteurs
Saskia Koper & Barbara Rijpkema

Illustraties
Koperstudio

Uitgave
KNNV uitgeverij 2015
160 pagina’s, 18 x 21 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 541 4
€ 19,95

Tekenen met takken

Knutselen met natuurlijke materialen

Een doeboek voor kinderen van 4 -12 jaar, waar je als ouder ook veel plezier aan kunt beleven. Maar niet alleen ouders, want ook leerkrachten van een basisschool vinden er veel veel tips in die ze voor hun knutsellessen kunnen gebruiken. De foto’s zijn duidelijk. In het boek zie je de pedagogische, biologische en kunstzinnige achtergrond van de schrijfsters terug.

Het voorwoord is gesplitst in een deel voor kinderen en een ander deel voor ouders. Vervolgens komen er vier tekeningen van verschillende landschappen. In de tekeningen wordt aangegeven welke natuurvondsten je in dat landschap kan tegenkomen.

In het hoofdstuk ‘Natuurinleiding’ vind je tips over het zoeken, bewaren, ontdekken en tentoonstellen van je vondsten. Het wordt afgesloten met een deeltje ‘voorzichtig’. Hierin wordt beschreven dat niet alles geschikt is om mee naar huis te nemen.

Het hoofdstuk ‘Kinderen en creativiteit’ zou verplichte kost moeten zijn voor alle ouders die aan kinderen willen beginnen of kinderen hebben. Er wordt veel informatie gegeven over de creatieve ontwikkeling van kinderen en hoe je daar als ouder rekening mee kunt houden. De informatie behoedt je voor misstappen. Het hoofdstuk ‘Techniek en materialen’ geeft veel tips en weetjes als voorbereiding op het maken van de werkstukken. Het waarschuwt je voor valkuilen.

In de laatste vier hoofdstukken vind je per seizoen tien werkstukken die kinderen met natuurvondsten kunnen maken. Per werkstuk wordt het benodigde materiaal genoemd en een ‘natuurweetje’ gegeven. Daardoor krijgt het werkstuk een extra dimensie. Wanneer bijvoorbeeld in de herfst iets gemaakt wordt van bladeren, kan de maker ook iets vertellen over bladval.

Deze opzet maakt het boek ook prima geschikt voor gebruik op de basisschool. De werkstukken worden gemaakt van kosteloos materiaal, altijd aantrekkelijk voor een school. En de knutsels van de leerlingen kunnen goed gekoppeld worden aan een biologieles. En dat maakt het weer aantrekkelijk om kinderen meer te laten vertellen over hun werkstuk dan alleen wat het voorstelt.

Ko Katsman, 26 augustus 2015