De jaloerse waterkip

 

De_jaloerse_waterkip.jpg

Auteur
Els Baars

Foto’s
Mike Melis en Els Baars

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2015
144 pagina’s, 14 x 22,5 cm
ISBN 978 90 5011 538 4
€ 14,95

De jaloerse waterkip

Sprookjes, mythen en legenden
over planten en dieren

Els Baars, een IVN-natuurgids, is gek op sprookjes over dieren en planten. Zij heeft ontdekt dat het leuk en nuttig is om tijdens een natuurwandeling een verhaaltje te vertellen waarin op luchtige wijze wordt ingegaan op uiterlijk, gedrag, naam of kenmerken van een plant of dier. Op deze wijze kan zij mensen met andere ogen naar de natuur laten kijken.

Sinds 2003 heeft ze meer dan honderd herschreven en nieuw bedachte verhalen op de website Natuurverhalen geplaatst.

In deze bundel, de derde van haar hand, staan 23 sprookjes over planten en dieren. Deze sprookjes zijn deels gebaseerd op oude bronnen en deels door haar zelf bedacht op basis van gedrag, uiterlijk of naam van de beschreven soort.

Na elk verhaal over een planten- of diersoort staat een kader met daarin leuke weetjes over de betreffende soort. Het boekje is prachtig geïllustreerd met natuurfoto’s.

Els Baars stimuleert het vertellen van verhalen. Via sprookjes en mythen werden eeuwenlang levenslessen doorgegeven. De kunst van het vertellen gaat echter door de nieuwe media in rap tempo teloor. Zij geeft een aantal tips hoe de in deze bundel opgenomen verhalen kunnen worden verteld.

Ik hoop van harte dat velen de door Els geworpen handschoen opnemen en de verhalen doorvertellen.

Ronald Klingers, 14 juli 2015