Een aangename onrust

 

Auteur
Gerard Ouweneel

Uitgave
Uitgeverij Liverse 2015
414 pagina’s, 14,5 x 21 cm
ISBN 978 94 901034 48 0
€ 19,95


Ook van deze auteur
Vogelvrij
Voor Vogels de wereld rond</>

Een aangename onrust

In de lijn van zijn twee vorige boeken (eerder in deze rubriek besproken) heeft Gerard Ouweneel weer een schat aan vogelbelevenissen – in de vorm van columns – in een boek bijeengebracht.

Ouweneel is een zeer ervaren en uitstekende vogelaar, die zich eigenlijk wel met alle onderdelen van deze hobby bezighoudt of heeft gehouden. Een nog steeds zeer drukke baas, ondanks de gevorderde leeftijd (Ouweneel is geboren in 1937).

In dit boek schrijft hij over verre reizen (o.a. naar China en de eilandjes voor de kust van Nieuw-Zeeland), over belevenissen met andere vogelaars, over bijzondere vogelervaringen, over de Nederlandse natuur in betere tijden en over de manier waarop er door natuurbeschermingsorganisaties met de natuur in zijn omgeving wordt omgegaan. Daar is hij – wat mij betreft terecht – erg kritisch over.

Ouweneel heeft een zeer plezierige, compacte schrijfstijl, die het lezen van zijn columns een aangename bezigheid maakt. Je blijft er in lezen! Dat komt ook omdat hij scherp van geest is, en een opmerkelijk goede waarnemer is (en niet alleen van vogels!). Ouweneel schrijft met passie en met humor, soms met licht cynisme (ter zelfbescherming, zo verklaart hij ergens in zijn boek).

“Door mijn nieuwsgierigheid naar kauwen heb ik inzicht gekregen in de wereld. Ik kan nu beter denken vanuit de ander. Op deze manier ga ik vele dingen anders bekijken. Ik kan nu verder doordenken over alle soorten, ook over onze soort.”

Voor vogelaars zijn de verhalen van Ouweneel erg herkenbaar. Neem bijvoorbeeld de eerste column, met dezelfde titel als het boek. Ouweneel beschrijft hierin het jachtige gevoel dat vogels bij je teweeg kunnen brengen, dat je alles wat er in de vogelwereld om je heen gebeurt wil meebeleven, terwijl dat niet altijd mogelijk is.

Volgens mij heeft Ouweneel nog heel veel kennis en vogelervaringen met ons te delen. Ik hoop dat hij nog langer zo kras blijft en met zijn boeken een groot vogelminnend publiek weet te bereiken.

Ronald Klingers, 2 maart 2015