Praktijkboek fotografie weer, nacht & natuurverschijnselen

Praktijkboek Weer


Auteurs

Karin Broekhuijsen, Peter den Hartog,
Bob Luijks en Johan van der Wielen

Eindredacteur
Daan Schoonhoven

Uitgave
Uitgeverij Birdpix 2014
23 x 23 cm, 204 pagina’s, harde omslag
ISBN 978 90 79588 107
€ 28,90
Bestellen in boekwinkel of via Birdpix

Eerder verschenen:
Praktijkboek vogelfotografie
Praktijkboek landschapsfotografie
Praktijkboek macrofotografie

 

Praktijkboek fotografie
weer, nacht & natuurverschijnselen
Zelden fotografeer ik wolkenluchten of maak ik nachtfoto’s. Maar na het lezen/doorbladeren van dit prachtige en zeer informatieve boek, ga ik toch eens overwegen mijn camera meer hemelwaarts te richten.

In de traditie van de drie eerder verschenen Birdpix-boeken over de natuur, is ook dit deel van een hoog niveau. Dat betekent dat op een heel begrijpelijke manier, ook voor niet al te geroutineerde fotografen, tot achter de komma wordt uitgelegd hoe je technisch de beste foto’s kan maken.

Ik weet niet of er nog meer praktijkboeken fotografie bij Birdpix/Nederpix op stapel staan. De uitgever moet er wel voor waken dat een nieuw deel niet te lijvig wordt. Dit boek telt al 204 pagina’s, en dan begint het meer op een compleet handboek te lijken dan op een praktijkgids.

Er worden in dit deel wel veel onderwerpen besproken, alle met hun eigen, specifieke eisen om te fotograferen: wolken, wind, regen en onweer, sneeuw en ijs, nacht, maan, zon, sterren en optische verschijnselen. Uiteraard wordt aandacht geschonken aan geschikte apparatuur en aan een goede voorbereiding, zoals het ‘interpreteren’ van de weersverwachtingen.

Bij de vele topfoto’s over het weer staan, zoals het hoort, de gegevens (exif) over de camera, de lens en de instellingen; leerzamer kan niet. Niet vermeld wordt of er belichtingscompensatie (+/-) is toegepast. Als je in RAW fotografeert (en dat móét je doen voor de beste fotokwaliteit) kan je achteraf nog corrigeren. Dat kan echter maar met mate, anders krijg je minder echte kleuren. Daarom zie ik bij foto’s ook graag de lichtcompensatie vermeld die is gebruikt.

Nachtfoto’s maken en foto’s van natuurverschijnselen maken betekent dat je vooral goed met het beschikbare licht moet omspringen en dat je weloverwogen gebruik moet maken van de belichtingsmogelijkheden van je camera. De ervaren auteurs leggen dat haarfijn uit.  Dat is het sterkste punt van dit boek: het is verlichtend!

AdG, 18 november 2014