Vogelstimmen im Flug

Vogelstimmen

Redactie
Hans-Heiner Bergmann, Claude Chappuis
en Karl-Heinz Dingler

Opnamen
Bergmann, Chappuis, Dingler e.v.a.

Uitgave
Musikverlag Edition AMPLE 2014
MP3-CD, met boekje 124 pagina’s
350 vogelsoorten, speelduur 5:48 uur
tekst in Duits, Engels en Frans
ISBN 978 3 938147 50 4
€ 39,95 excl. verzending

Vogelstimmen im Flug

350 vogelsoorten, speelduur bijna 6 uur
850 geluidsopnamen

Het duurt nog wel een tijdje – hoewel de ontwikkelingen snel gaan – voordat je een app op je gsm kan installeren om roepende of zingende vogels te determineren. Het wordt een soortgelijk programma waarbij je je mobiele telefoon voor radio of tv houdt en je dan op het schermpje ziet welk nummer en door wie wordt gespeeld.

Om heel eerlijk te zijn: ik zie zo’n app met veel interesse tegemoet. Veel vogelgeluiden herken ik, maar soms… Voor het zo ver is, bieden geluidsdragers met vogelgeluiden nog uitkomst.

Zoals de dit jaar verschenen ‘vogelgeluiden in vlucht’. Hoewel de CD in het Duits is geproduceerd met als ‘subtalen’ Engels en Frans, is het ook voor Nederlandse vogelaars een heel interessante uitgave. Vooral omdat van alle denkbare in ons land gesignaleerde vogels opnamen zijn te beluisteren. Opnamen van hoog niveau. Voor deze recensie heb ik heus niet de volledige zes uur afgeluisterd, maar heb ik van circa twintig geluiden steekproeven genomen. En die waren heel goed.

Het gaat om de zang of de roep tijdens de vlucht. Zo zal je van mijn geliefde roerdomp geen hoemp-hoemp op deze CD vinden, want dat roept hij vanuit het riet. Wel twee opnamen als hij vliegt, geluiden die je in het veld zelden hoort. Heel bijzonder om dat op een CD te horen.

Over de geluiden niets dan lof, over het gebruikersgemak wel een paar opmerkingen. Als je de CD zonder boekje gebruikt, moet je de namen in het Duits of het Latijn kennen om de gewenste soorten af te spelen. Ik kon althans heel lastig in de afspeellijsten de Engelse en/of Franse naam vinden. Die staan wel in het gidsje, per taal gegroepeerd, inclusief bijbehorend afspeelnummer.

Eenmaal een nummer gevonden, dan verschijnt keurig in beeld de naam in vier talen plus in drie talen een verklaring van wat je hoort. Precies zoals het in het boekje staat. Hinderlijk vind ik – maar dat zal wel om bescherming van het copyright gaan – dat bij elk nummer de namen van de auteurs worden herhaald, evenals de gegevens van de uitgever. Het zijn details, de CD is heel okay!

AdG, 12 september 2014