Spot de vogel

Spot_de_vogelAuteur
Rob Hume

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
Tirion Natuur 2012
112 pagina’s, 4 stickervellen, 10 x 19 cm
ISBN 978 90 5210 884 1
€ 9,95

Oorspronkelijke titel
Spot the bird, Dorling Kindersley 2012

Spot de vogel

met meer dan 100 stickers

Hoe maak je natuurboekjes interessant voor kinderen? Die vraag zullen uitgevers zich vaak hebben gesteld. Nou, met het boekje ‘Spot de vogel’ is er een leuke vondst gedaan: als je één van de circa honderd vogels hebt herkend, kan je een sticktertje van die vogel op de betreffende pagina plakken. Ik kan me voorstellen dat zo’n doe-vogelgidsje aantrekkelijk is voor jonge mensen.

Samensteller is de bekende schrijver Rob Hume. Als een uitgever zo’n Engelstalige uitgave zonder aanpassingen overneemt, krijg je vogelsoorten voorgeschoteld die hier niet voorkomen, zoals papegaaiduiker, Jan-van-gent, noordse stormvogel, en afbeeldingen van een rouwkwikstaart in plaats van een witte kwikstaart, een kleine zilverreiger in plaats van de hier veel talrijkere grote zilverreiger enz.

Neemt niet weg dat jonge vogelaars (zo vanaf acht jaar) met deze gids heel wat kunnen leren en met de stickers kunnen spelen. De foto’s geven in het algemeen een goede indruk van de soorten, met pijlen worden de belangrijkste kenmerken aangegeven, de heel korte beschrijvingen zijn voldoende voor een eerste kennismaking met deze vogels. Kortom: een leuk opgezet boekje, kan je gerust aan je (klein)kinderen geven!

AdG, 11 februari 2013