De grauwe klauwier

De_grauwe_klauwier.jpg

Auteurs
Arnold van den Burg, Marijn Nijssen,
Stef Waasdorp, Marten Geertsema
en Dries van Nieuwenhuyse

Illustrator
Elwin van der Kolk

Uitgave
KNNV Uitgeverij i.s.m. Stichting Bargerveen
2012, 112 pagina’s, 21 x 23 cm
ISBN 978 90 5011 399 1
€ 19,95

De grauwe klauwier
ambassadeur voor natuurherstel

Wat een interessante vogel, die grauwe klauwier. Dat komt heel duidelijk naar voren in dit prachtige, goed leesbare en bijzonder rijk geïllustreerde boek (met mooie foto’s en fraaie tekeningen!).

Een lastige klant ook, die grauwe klauwier, want een gebied is niet zo maar geschikt voor deze mooie zangvogel met roofvogeltrekjes. Daarom was de grauwe klauwier ook bijna uit ons land verdwenen. Er was op een gegeven moment nog slechts één echt bolwerk over: het Bargerveen, een hoogveengebied in het uiterste oosten van ons land.

Toch is de grauwe klauwier geen specifieke hoogveenbewoner. Hij moet het hebben van een rustig, halfopen landschap, met goede uitzichtpunten en met een ruim aanbod aan prooidieren, waaronder veel grote insecten zoals sprinkhanen, libellen en grote kevers, met zo nu en dan een muisje, een hagedis, een kikkertje of een zangvogeltje.

Daarom kwam de grauwe klauwier vroeger op grote schaal voor. Maar het landgebruik van de afgelopen decennia heeft een te grote wissel getrokken op de verspreiding van deze vogel. Ruilverkaveling, herinrichting en schaalvergroting hebben van ons land een open in plaats van een halfopen landschap gemaakt, dat bovendien sterk vermest en soortenarm is geworden.

Waar het landschap de laatste jaren in het kader van natuurherstelprojecten werd heringericht, verscheen ook de grauwe klauwier weer op het toneel, als ambassadeur en indicatorsoort van een hele rits andere kritische soorten, niet alleen vogels maar ook andere dier- en plantensoorten.

In dit boek wordt ook op een heldere manier uitgelegd wat de grauwe klauwier nodig heeft om zich in een gebied te kunnen vestigen. Er is een gedeelte van het boek gewijd aan het zelf aan de slag gaan: welke maatregelen zijn nodig om potentiële leefgebieden geschikt te maken voor terugkeer van deze vogelsoort.

Ik hoop dat veel vogelwerkgroepen, landschapsbeheerploegen en individuele vrijwilligers deze handschoen oppakken, want een landschap dat geschikt is voor de grauwe klauwier, is een mooie, afwisselende en ook voor mensen zeer aantrekkelijke leefomgeving.


Ronald Klingers, 22 februari 2011