Dora ondersteboven

Dora_ondersteboven.jpg

Schrijvers
Herman Limpens en Peter Twisk

Illustraties
Peter Twisk

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2011
36 pagina’s, 21,5 x 21,5 cm
ISBN 978 90 5011 401 1
€ 9,95

Dora ondersteboven

Een jaar uit het leven van een vleermuis

Er is een alleraardigst jeugdboek verschenen over vleermuizen, en meer in het bijzonder over de gewone grootoorvleermuis. We volgen Dora, een vrouwtje van deze soort, vanaf haar geboorte tot de volwassenheid. Allerlei interessante weetjes over grootoor- en andere vleermuissoorten komen aan de orde.

Ook volwassen natuurliefhebbers kunnen nog wel het één en ander over vleermuizen uit dit boekje leren. Wist u bijvoorbeeld dat vleermuismoeders niet op hun kop, maar gewoon rechtop aan hun duimen hangen tijdens de bevalling? Dat lijkt me overigens ook wel de meest logische houding om te bevallen (op de kop heb je de zwaartekracht tegen). De baby’s vangen ze op in hun staartvlieghuid. En dat vleermuisvrouwtjes ’s zomers kraamkolonies vormen, waarbij oudere dieren de jonge vrouwtjes bijstaan tijdens de bevalling?

Er worden enkele leuke opdrachten gegeven, die kinderen helpen bij het beter begrijpen en onthouden van de tekst. Er is een duidelijke bouwtekening voor het maken van een vleermuizenkast opgenomen.

De tekst wordt op speelse wijze begeleid door prima tekeningen. Het boek bevat geen foto’s, en dat vind ik verfrissend. Zoals vaker met jeugdboeken wordt nergens een indicatie gegeven van de leeftijdscategorie waarvoor dit boekje bedoeld is. Op de site van de KNNV lees ik: geschikt voor kinderen van 8-12 jaar. Tip voor de uitgever: zet dat op de achterkant van jeugdboeken.

Het boekje heeft een duidelijke boodschap voor de jeugd, die ik van harte onderschrijf: trek erop uit en probeer deze (en andere) bijzondere dieren zelf te ontdekken!

Ronald Klingers, 17 oktober 2011