Dieren in actie

Dieren_in_actie.jpg

Auteur
David Burnie

Uitgave
De Fontein|Tirion 2010
192 pagina’s, 26 x 31 cm, harde omslag
ISBN 978 90 261 6362 3
€ 17,95

Oorspronkelijke titel
How animals work
Dorling Kindersley, London, 2010

Dieren in actie

Het enige verkeerde aan dit (jeugd)boek is de titel. Je verwacht foto’s en tekst over hoe dieren zich bewegen maar je krijgt een compleet overzicht met honderden veelal prachtige foto’s van het gehele dierenrijk. Een boek waarin je niet gauw uitgekeken en uitgelezen raakt, ook volwassenen kunnen er veel van opsteken.

De gehele fauna wordt doorgenomen. Te beginnen bij het lichaam, van dieren zonder en met skelet, met vacht, veren of schubben. Dieren bewegen zich kruipend, glijdend, lopend, vliegend, zwemmend of onder de grond voort. Al deze onderwerpen worden met voorbeelden en foto’s toegelicht.

Andere hoofdstukken zijn: In leven blijven (o.a. ademhalen en bloedsomloop, zenuwen en hersenen, migratie), Voedsel (grazen, bloemen, vruchten, zaden, alleseters, vleesters), Jagen en bejaagd, Zintuigen, Elkaar begrijpen (communicatie), Dierenfamilies en de indeling van de dierenwereld in ongewervelden, mollusken, geleedpotigen, insecten, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren.

In zulke boeken met heel veel ditjes en datjes staan altijd weer dingen die ‘nieuw’ zijn. Voor mij bijvoorbeeld: vissen zijn koudbloedig, gelijk aan de watertemperatuur. Dat wist ik. Maar niet dat tonijnen en zwaardvissen altijd snel kunnen wegschieten omdat hun centrale zwemspieren warm blijven. Zo zal er voor iedereen ongetwijfeld veel boeiende informatie in dit mooie boek op groot formaat staan. Bovendien tegen een heel redelijke prijs.


AdG, 24 mei 2011