De boom in!

Deboomin.jpg


Auteurs

Eliza Romeijn-Peeters en Hilde de Weirdt

Uitgave
Davidsfonds Uitgeverij, Leuven 2010
In NL: Verkoopmaatschappij Schuyt & Co
124 pagina’s, 21,5 x 21,5 cm
ISBN 978 90 5908 386 8
€ 17,50

De boom in!
Een groen doeboek voor ravotters, speurneuzen en knutselaars

Dit leuke Belgische jeugdnatuurboek stimuleert kinderen om het bos in te gaan en daar spelenderwijs van alles te leren over de natuur. Kinderen worden uitgedaagd om te proeven, te ruiken, te voelen, te klimmen, te speuren, zich te verstoppen en nog veel meer. Een echt doe-boek.

Er wordt geen leeftijdscategorie genoemd, maar ik schat zo in dat alle kinderen van tussen de zes en twaalf jaar prima met dit boek uit de voeten kunnen. En dat is juist zo’n belangrijke periode in het leven van een mens om iets van de natuur op te steken en het te leren waarderen en te beschermen. In de jeugd wordt vaak de basis gelegd voor latere liefde voor de natuur.

Het boek begint met wat regels in het bos. Zo wordt verteld dat nooit onnodig bloemen mogen worden geplukt, dat je honden niet moet laten loslopen in het bos, en dat je op de paden moet blijven tenzij uitdrukkelijk vermeld. Leve de Belgen! In Nederland wordt naar mijn smaak al gauw gedacht dat regels de tere kinderziel te veel verontrusten.

Daarna biedt dit boek, verdeeld over vier delen, corresponderend met de seizoenen en beginnend met de herfst, allerlei leuke spelletjes, tips en weetjes. Kinderen kunnen met de ideeën uren zoet zijn in het bos, en vaak daarna nog thuis met de materialen (afgevallen bladeren, bessen of zaden) die ze bos verzameld hebben. Dat lijkt me beter dan al die tijd binnenshuis doorbrengen met computergames.

Zoals dat hoort met jeugdboeken is de lay-out erg uitnodigend, met veel foto’s die een prima aanvulling op de tekst bieden. Jammer dat dit soort natuurboekjes er niet in mijn jeugd waren!


Ronald Klingers, 28 januari 2011