Welke boom is dat?

Welke_boom_is_dat.jpg

Schrijvers
Mark Bachofer & Joachim Mayer

Vertaling
Ger Meesters

Uitgave
Fontaine Uitgevers 2010
290 pagina’s, 13,5 x 19,5 cm
ISBN 978 90 5956 357 5
€ 19,95

Oorspronkelijke titel
Der neue Kosmos Baumführer, 2006

Welke boom is dat?

370 bomen en heesters van Midden-Europa

In Europa komen duizenden bomensoorten voor, met vaak voor collecties geïmporteerde soorten uit andere werelddelen. Het aantal oorspronkelijke inheemse bomen bestaat slechts uit ruim vijftig soorten, later zijn er nog enkele tientallen soorten ingeburgerd.

Het overgrote deel bestaat echter uit exoten en kweekvormen. In de meeste bomenboeken worden geen typisch mediterrane soorten opgenomen omdat zulke gidsen veel te dik zouden worden.

Dat geldt ook voor Welke boom is dat? Het aantal beschreven soorten is beperkt tot 370 bomen en heesters van Midden-Europa. Anders zou het ook geen ‘meeneemgids’ meer zijn. Benoemd zijn de inheemse bomen alsmede de meest in ons werelddeel voorkomende uitheemse soorten. Uitgebreid besproken worden zo’n 150 soorten, de andere 220 zijn daaraan nauw verwant en daarvan worden kort de onderscheidene kenmerken vermeld.

De determinatiesleutel van de bladeren is een vertrouwd hulpmiddel om bomen op naam te brengen, of om althans de bomenfamilies te vinden die met kleurtjes bij elkaar zijn gezet. De beschrijving van de meeste bomen en heesters beslaat twee pagina’s. Foto´s van de boom, van de schors en van de bladeren, bloemen en vruchten. Allemaal heel duidelijk, evenals de beschrijvingen van bijzonderheden en waar ze voorkomen.

Welke boom is dat? is niet zo uitgebreid als de ANWB Bomengids van Europa (die is echter te zwaar om mee te nemen als je op stap gaat), maar als je je kennis eens wilt opfrissen en een ‘bomentocht’ onderneemt, is dit een leerzame reisgezel. Kortom: een prima boek.

AdG, 9 december 2010