Zoogdieren in Zeeland

Zoogdieren_in_Zeeland.jpg

Auteurs
Jan Piet Bekker e.v.a.

Uitgave
Zoogdierwerkgroep Zeeland
en Stichting Het Zeeuwse Landschap, 2010

248 pagina’s, 16,5 x 24 cm, harde omslag
ISBN 978 94 90592 03 5
€ 19,90

Zoogdieren in Zeeland

Fauna Zeelandica deel 6

Met groot respect voor de veldwerkers en de redactieleden bekijk en lees ik altijd boeken waarin de flora en de fauna van een stad, een streek of een land in detail worden besproken. Over een periode van veel jaren en door veel natuurliefhebbers wordt er ongelooflijk veel vrije tijd gestoken in inventarisaties om dergelijke boeken samen te stellen.

Ook het boek Zoogdieren in Zeeland biedt alle gegevens die over muizen, vleermuizen, hazen, herten, marters, zeezoogdieren enz. in Zeeland bekend zijn. Tussen 1989 en 2010 zijn 62 zoogdiersoorten waargenomen. Ook is er nog aandacht voor 19 oudere waarnemingen (als wolf) en voor exoten.

Dit is deel 6 van de serie die op initiatief van Het Zeeuwse Landschap wordt uitgegeven. Eerder verschenen boeken over dagvlinders, zeefauna, libellen, bijen, wespen en kreeften. Het doel van alles: door zo veel mogelijk inzicht te krijgen in de soorten en hun leefomstandigheden kunnen flora en fauna beter behouden blijven en beschermd worden.

Zoogdieren in Zeeland geeft daarom eerst een uitgebreide beschrijving van de diverse landschapstypen. Aparte aandacht is er voor de waterhuishouding: water is nu eenmaal bepalend voor welke soorten in welk gebied kunnen leven. Andere onderwerpen zijn o.a.
jacht, bescherming en de opzet van de inventarisaties.

Het grootste gedeelte betreft de soortbesprekingen. Hoewel het boek er door de opmaak met verspreidingskaarten, grafieken en veel foto’s best levendig uitziet, heeft de redactie het boek een persoonlijk tintje gegeven door bij elk dier een ervaring van de auteur te plaatsen. Dat geeft net wat meer schwung aan het boek. De jeugdbelevenis van Chiel Jacobusse met het doodmaken van een doodziek konijn is in al zijn vreselijkheid heel herkenbaar.

Verder zijn de hoofdstukken eenvormig van opzet: een stukje over uiterlijk en herkenning van de dieren met duidelijk omschreven kenmerken, het gedrag, de verspreiding in Eurazië en uiteraard specifiek (met stippenkaart) in Zeeland en een aanbeveling voor verder onderzoek naar de diersoort.

Een prima boek dat voor het grote publiek ook als determinatiegids dienst kan doen. Alle Zeeuwen zouden het moeten kopen – al was het alleen maar om de bescherming van dieren te steunen – evenals alle in zoogdieren geïnteresseerde Nederlanders en Vlamingen.

AdG, 5 augustus 2010