Planten kijk|wandelgids van Nederland

Plantenkijkwandelgids

Schrijver
Ton Denters

Uitgave
Fontaine Uitgevers 2010
384 pagina’s, 15,5 x 23 cm
ISBN 978 90 5956 297 4
€ 24,95

 

Planten kijk|wandelgids van Nederland
25 botanische tochten – 560 kijkpunten met GPS-coördinaten

Voor veel vogelaars is de kick om zo veel mogelijk verschillende soorten in het wild te zien. Zou dat voor veel plantenliefhebbers ook gelden? Ik vermoed van wel. In dat geval is Planten kijk|wandelgids van Nederland een onmisbare hulp.

In dit prachtige en rijk geïllustreerde boek worden 7 fiets- en 18 wandeltochten beschreven en van routekaarten voorzien, met steeds een uitgebreide beschrijving van wat er te zien is. Daarnaast worden nog eens 140 aparte kijkpunten aangegeven, inclusief de GPS-coördinaten en wederom duidelijke kaartjes, waar groeiplaatsen van allerlei (hogere) plantensoorten te vinden zijn.

Alle tochten en kijkpunten zijn op vrij toegankelijk terrein en zijn recent gecheckt op aanwezigheid van de beschreven soorten. Er zijn alleen soorten opgenomen die daar meestal in ruime mate voorkomen.

Hoewel de trefkans, vanzelfsprekend in het juiste seizoen (!), dus groot is, tekent de gids aan dit geen garantie biedt: iedere plek is nu eenmaal aan veranderingen onderhevig. Overigens zijn de tochten en kijkpunten zodanig geselecteerd dat ze volgens de gids áltijd de moeite waard zijn. Voor de wandeling Haarlem/Zuid-Kennemerland, een tocht van 18 kilometer die ik zelf gelopen heb, kan ik dat bevestigen.

De gids bevat naast de tochten en de losse kijkpunten ook veel extra informatie over de Nederlandse plantenwereld.

Daarin komen de verschillende floradistricten aan de orde; een floradistrict is de kleinst denkbare plantengeografische eenheid, waarin de regionale verschillen in de plantenbevolking tot uitdrukking komen. Nederland kent er 12 (bijv. Wadden, Laagveen, Fluviatiel en Urbaan). De tochten zijn ingedeeld op basis van deze districten.

Dit boek is natuurlijk niet bedoeld als determinatiegids (hoewel enige tips worden gegeven). Door de goede beschrijvingen en de fraaie foto’s is het op zijn minst een goede start voor betere kennis over de verscheidenheid aan planten. Dit boek enthousiasmeert om zelf de natuur in te trekken op zoek naar die prachtige soorten.

Ronald Klingers, 30 april 2010