Keverkriebels

Keverkriebels

over lieveheersbeestje, meikever
en andere trippelende torren


Keverkriebels.jpg

Auteurs
Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn

Illustraties
Fred Geven en Renée den Besten

Uitgave
KNNV Uitgeverij 2009
72 pagina’s, 24,5 x 22,5 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5011 298 7

€ 16,95 

Over Keverkriebels ben ik iets minder enthousiast dan over de andere uitgaven in deze jeugdserie (Uilenvlucht, Kraaienbende, Struikrovers, Addergebroed). Niet omdat het boek er niet aantrekkelijk uitziet. Integendeel, het is misschien wel de mooiste uitgave uit de reeks, met prachtige foto’s.

Daar gaat ook mijn eerste kritische opmerking over. Schitterende opnames, maar waarom zo veel illustraties van – uiteraard erg opvallende – buitenlandse kevers? Natuurlijk, het oog wil ook wat. Maar de samenstellers hadden toch echt een royale keuze uit Nederlandse kevers kunnen maken. Alleen al in het Amsterdamse Bos, zo schrijven ze zelf, zijn bijna duizend keversoorten geteld. Waarom dan zo veel kevers uit Afrika, Amerika, Azië?

Verder is het onderwerp kevers zo uitgebreid, dat het lastig is om daarvan een ‘compleet’ beeld te schetsen, zoals met uilen en kraaien bijvoorbeeld wel mogelijk was. Mede daardoor blijft het verschil tussen kevers en andere insecten ‘zweven’.

Zou een jonge lezer na lezing van dit boek het onderscheid begrijpen tussen een keversoort en bijv. een pissebed, een krekel, een wants? Een algemeen boek over insecten, waarin een overzicht over de insectenwereld zou zijn gegeven, had mijn voorkeur gehad.

En om mijn kritische opmerkingen af te ronden: de titel ‘Gods hobby’ slaat nergens op. Als je een hoofstuk begint met ‘Als God alle dieren heeft gemaakt’, geef je aan te twijfelen of God dat heeft gedaan. Of je schrijft zoiets niet of je legt uit dat er verschillende opvattingen bestaan over het ontstaan van dieren; dat je God hebt en Darwin en christenen die in Darwin geloven.

De auteurs – over wie ik bij vorige uitgaven de loftrompet stak en dat nog steeds doe want het is een mooie serie – hadden trouwens best het verzamelen van (niet beschermde) kevers mogen afraden. Met de tegenwoordige fotoapparatuur kan men kevers prachtig vastleggen en is het doden van die diertjes niet nodig.

De opzet is zoals in de andere delen. Er zijn algemene hoofdstukken over kevers, over heilige kevers in de oudheid, hun lichaamsbouw, over hun mogelijkheden om te kunnen lopen, vliegen en zwemmen en uiteraard over de voortplanting. Het boek wordt afgesloten met de bespreking van dertien algemeen in ons land voorkomende soorten (waarvan het lieveheersbeestje het bekendst is) en van enkele buitenlandse soorten.

 AdG, 20 juli 2009