Wild verliefd

Wild_verliefd.jpg

Auteur
Ditte Merle

Illustraties
Alex de Wolf

Uitgave
the house of books 2009
zie ook wildverliefd.nl
160 pagina’s, 17,5 x 22,5 cm, harde omslag
ISBN 9789044 321920
€ 14,50
Wild verliefd
Alles over liefde en seks bij dieren

De laatste decennia is er, door intensief onderzoek, veel bekend geworden over het seksuele gedrag van dieren. Verbazingwekkend zijn de methodes die dieren gebruiken – hoe ze ook gebouwd zijn en in sterk wisselende omstandigheden – om het nageslacht te verzekeren.

Maar hoe vertel ik het mijn kinderen? Met deze vraag over grote-mensenseks hebben vele generaties geworsteld. Nu is alles ‘vrijer’ geworden en kan je openlijk over alles praten. Zoals in Wild verliefd.

Ook over bizarre vormen van seks die je in de natuur tegenkomt. Over tongzoenende en vrijende vrouwen bonobo’s, tot slurfzoenen van olifanten, liefdesluchtjes van vlinders, wilde eendenwippers en zwangere mannen zeepaardjes.

Antoni van Leeuwenhoek, de grondlegger van de microbiologie en ‘ontdekker’ van zaadcellen, ontbreekt uiteraard niet in dit boek, evenmin als Kees Moeliker die het eerste geval van homoseksuele necrofilie beschreef. Het is een boek met tal van wetenswaardigheden. De rubriek Tien conclusies aan het eind van elk hoofdstuk is wat overbodig en werkt enigszins verwarrend: wat moet je ermee?

Dit is een jeugdboek maar het bevat zo veel informatie, dat ook oudere lezers er nog veel van kunnen leren. De schrijfstijl is gericht op kinderen vanaf 10 jaar. Hier en daar is de tekst wat te ‘kinderachtig’ voor tieners. Het was beter geweest de tekst iets volwassener te maken.

Al met al is het een makkelijk leesbaar boek met veel interessante informatie over een boeiend onderwerp waarop geen taboe meer rust.

6 april 2009