kikkers

Kikkers.jpg

Tekst en foto’s
Thomas Marent

Vertaling
Mariëlle Steinpatz

Uitgave
Tirion Natuur 2009
280 pag’s, 26 x 31 cm, harde omslag
ISBN 978 90 5210 738 7
€ 34,95

Oorspronkelijke titel: Frog
Uitg. Dorling Kindersley 2008
 

kikkers

De Zwitserse natuurfotograaf Thomas Marent houdt van spetterende kleuren. Dat toonde hij al eens in het prachtige boek ‘vlinders’ en zijn kleurenliefde bevestigt hij in het al even fraaie boek ‘kikkers’.

Nee, niet de groene en de bruine kikkers en padden die je in ons kikkerlandje ziet, hoe mooi die al zijn. Voor de Europese kikkers is uiteraard een plaats ingeruimd, maar het zijn vooral de Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse kikkers die het boek sieren met hun onwaarschijnlijke kleurenpracht.

Er zijn ook kikkers die niet pronken met hun kleuren maar schutkleuren hebben en op bladeren of takken lijken, er zijn gehoornde kikkers, gifkikkers, enz.

Behalve de honderden indrukwekkende foto’s geeft Marent ook een lesje kikkerkunde: over de kikker-, padden en salamandersoorten, hun zintuigen, voedsel, hoe ze zich voortbewegen (o.a. de spectaculaire vliegende kikkers), camouflage, het gebruik van gif en alles wat met de voortplanting te maken heeft.

Als je het boek bekijkt, lijkt alles pracht en praal in kikkerland. Maar Marent beschrijft, hoewel summier, dat hij toch heel wat barre tochten in vochtige en smerige omgevingen heeft gemaakt, soms in vijandig gebied, om meestal ’s nachts zijn foto’s te kunnen maken.

Meer woorden heeft dit uitstekend verzorgde boek niet nodig. Iedereen die geïnteresseerd is in kikkers, die meer over hun leven wil weten en die van unieke foto’s houdt, moet dit boek te pakken zien te krijgen.

AdG, 7 maart 2009