Wilde konijnen

Wilde konijnen

Auteurs
Marijke Drees, Heleen Goddijn, Sim Broekhuizen en Jasja Dekker

Foto’s en illustraties
Dick Klees

Uitgave
Zoogdiervereniging VZZ, Arnhem
i.s.m. KNNV Uitgeverij, Zeist
2007, 94 pagina’s, 23 x 21 cm
ISBN 978 90 5011 262 8
€ € 19,95

Wilde_konijnen

BESPREKING

Als kind kwam ik erg vaak in de duinen. Daar zag je altijd konijnen. Het was zo gewoon dat je je bijna geen duinlandschap zonder deze grappige zoogdieren kon voorstellen. Ik heb in die tijd ook het myxomatosevirus voorbij zien razen: overal blinde, zieke konijntjes, die niet eens meer konden weghuppelen als je er aankwam.

Wij gingen regelmatig met een groepje natuurminnende jongens de duinen in. De stoerste van ons sloeg de allerzieligste konijnen, bij wie de pus uit de oogkassen liep en die rillend op hun eind zaten te wachten, met een stok de hersens in, om ze uit hun lijden te verlossen. Later kwam daar nog de VHS-ziekte bij, weer een dodelijk virus.

Als ik nu door dezelfde duinen wandel, zie ik veel minder konijnen. Het landschap is er ook erg door veranderd. Veel meer struiken, veel minder holen (ook jammer voor de tapuiten!), keutelbergen en krabplekken.

Het konijn is inmiddels zelfs op de Rode Lijst terechtgekomen. Dat is niet zo raar wanneer je weet dat de konijnenstand in Nederland door VHS tussen 1990 en 2003 tot tien procent van de eerdere populatie is gedecimeerd.

En zodra een diersoort zeldzamer wordt, neemt de aandacht daarvoor toe. We zagen het bij de huismus, en nu weer bij het konijn. In mijn jeugd wisten we niet veel over het leven van de wilde konijnen, nu is er een prachtig boek over verschenen.

‘Wilde konijnen’ bevat veel gegevens over het konijn. Beschreven worden onder andere de komst van konijnen naar ons land (het konijn is een exoot, maar ook weer niet…), het groepsleven, hoe zij voor de jongen zorgen, de twee al genoemde konijnenziektes, een antwoord op de vraag waarom je niet vaak konijnen en hazen tegelijk ziet, de predatoren en de verwachtingen over de konijnenstand in de toekomst.

Het is een leerzaam en onderhoudend boekje. De schrijvers houden zich al lang met konijnen bezig, en hebben ook allemaal het nodige veldonderzoek gedaan. Toch is het geen saai wetenschappelijk boek, integendeel zelfs. De vele feiten over konijnen worden vlot en begrijpelijk gepresenteerd.

Ook de tekeningen en de foto’s zijn prachtig (zelfs de afschrikwekkende plaat van een door myxomatose getroffen konijn). Ik heb erg genoten van dit boekje.

SAMENVATTING

Dit vlot geschreven boek biedt heel veel informatie over wilde konijnen. Hoewel alle schrijvers echte konijnenspecialisten zijn, is het geen saai wetenschappelijk maar een erg leesbaar werk geworden. De foto’s en de tekeningen maken dit boekje zo mogelijk nog toegankelijker. Een aanrader.

Ronald Klingers, 10 december 2007