Amsterdamse_bomenboek

Het Amsterdamse bomenboek

Auteurs

Eddie Blankers en Louis Stiller

Uitgave

Uitgeverij Atlas

2007, 416 pagina’s

stevige omslag, 20 x 25 cm

ISBN 90 450 1517 0

Prijs

€ 49,90

Het_Amsterdamse_bomenboek

BESPREKING

Bomen keuren? Met hamer en pin in de voet prikken en luisteren! Zo ging dat vroeger. Nu worden bomen van binnen gefotografeerd via picusmeting.

De verscheidenheid aan bomen in Amsterdam is sinds de oorlog enorm toegenomen. Evenals het aantal bomen: van 33.000 bomen in 1955 tot ten minste 350.000 bomen in 1998 met circa 250 verschillende soorten, zonder het Amsterdamse Bos en particuliere tuinbomen! De Tolhuisiep is waarschijnlijk in 1905 geplant, de oudste.

Twee jaar lang fietste en wandelde oud-hoofd Eddie Blankers van de Afdeling Boomwerk van Amsterdam een of twee dagen per week met schrijver Louis Stiller en vertelde deze en andere verhalen over bomen. Saaie vertellingen over statische houtgewassen met groene bladeren? Nou vergeet het maar!

De auteur heeft, geënspireerd door de bomenman en andere kenners, een bijzonder interessant boek samengesteld. Aan de hand van wandelingen en fietstochten – die keurig worden beschreven zodat iedereen ze zelf kan maken – komen tal van historische wetenswaardigheden over de stad ter sprake.

Uiteraard over de duurste boom van de binnenstad (Anne Franks kastanje), een ode aan de iep: dé Amsterdamse boom, bomen in de oorlog, Vondelpark: het putje van de buurt enz.

Alle belangwekkende bomen worden vermeld. Hier en daar zijn kaartjes van parken gepubliceerd met nummers, anders zou het onmogelijk zijn de verschillende soorten te kunnen vinden. Trouwens het verdient aanbeveling om vooraf thuis een wandel- of fietskaart te maken want het boek is te zwaar om mee te nemen.

SAMENVATTING

Amsterdam telt misschien wel evenveel bomen als inwoners. Welk verhaal vertellen oude bomen over de geschiedenis van de stad? Waar kan je het beste gaan wandelen of fietsen om de soortenrijkdom te bekijken? Het staat allemaal in dit boeiende, rijk van foto’s voorziene boek.

26 maart 2007