Dodo

de DODO

portret van een pechvogel

 

Dodo

Schrijver

Jan den Hengst

Uitgave

Art Revisited, Marum

2003, 120 pagina’s

harde omslag, 23,5 x 21 cm

ruim 130 illustraties

ISBN 90 72736 25 7

English edition: ISBN 90 72736 26 5

Prijs

€ 25

BESPREKING

Dieren en planten moeten het veld ruimen voor de ongebreidelde uitbreidingsdrift van mensen. Er is geen plaats meer voor hen en ze sterven uit. Een proces dat in een steeds hogere versnelling wordt gezet.

Als bijvoorbeeld de grutto te zijner tijd zal worden bijgeschreven op de zwarte lijst, zal de vogel vergezeld worden door een gigantische hoeveelheid materiaal. Van deze en andere dieren is zo veel bekend, dat het nageslacht er in bibliotheken letterlijk alles over te weten zal kunnen komen.

Hoe anders is het vergaan met de dodo, een loopvogel van zo’n meter hoog die tot zo’n driehonderd jaar geleden voorkwam op het eiland Mauritius, ten oosten van Afrika in de Indische Oceaan.

Tot voor kort waren slechts enkele resten van deze ‘loopduif’ bekend. Voor het overige was de kennis van de dodo beperkt tot oude scheepsjournalen, verhalen, schilderijen en tekeningen en tal van artikelen en boeken die er later over geschreven werden.

Nooit was echter duidelijk geworden hoe de dodo er nu precies had uitgezien. Voor schrijver/fotograaf Jan den Hengst een uitdaging om op basis van al deze bronnen op zoek te gaan naar het ware gezicht van de dodo.

Over die speurtocht heeft hij enkele jaren geleden een boek geschreven. Het leest als een detective, het is geëllustreerd met tal van foto’s, tekeningen, schilderijen en kaarten. Zoals zo vaak het geval is met dergelijke ‘mystieke’ gebeurtenissen: er is veel larie over geschreven en er is veel gepapegaaid.

Net als in een thriller staat de ontknoping op de laatste pagina’s: de dodo wordt ontdaan van alle onzin en er wordt een beeld geschetst (zie foto omslag) van hoe de dodo er werkelijk zou hebben uitgezien.

Waarom in 2007 een recensie van een boek dat in 2003 is verschenen? Omdat bij recente opgravingen op Mauretanië spectaculaire dodo-vondsten zijn gedaan. De conclusie van Den Hengst dat “de sleutel tot de definitieve vaststelling van het uiterlijk van de dodo bij de kunsthistorie ligt”, zal de komende jaren bijgesteld (moeten) worden.

Wellicht dat de onlangs gevonden resten plus de analyses van Den Hengst elkaar mooi aanvullen. Overigens is voor 2007 een nieuwe expeditie gepland, worden in 2008 de voorlopige resultaten gepresenteerd en in het Darwinjaar 2009 volgen de eindconclusies.

SAMENVATTING

Hoe zag de legendarische loopvogel dodo eruit? Die vraag wordt in dit boek als in een speurdersroman beantwoord, met heel veel mooie illustraties. Een wetenswaardig boek dat actueel is door recente vondsten van dodo-overblijfselen.

17 februari 2007