Mus

Mus

Natuur & cultuur van de huismus

 

Mus

Samenstelling

Peter Müller

Bijdragen

Midas Dekkers, Per Vos e.v.a.

Uitgave

Tirion Natuur, Baarn

2006, 96 pagina’s

harde omslag, 25 x 20 cm

ISBN 90 5210 657 6

Prijs

€ 17,95

BESPREKING

Iets dat gewoon is, wordt al snel over het hoofd gezien. Daarom is het eigenlijk geen goed teken dat er steeds meer aandacht komt voor de huismus. Het gaat namelijk niet goed met deze vrolijke vrijbuiter. De mus is zelfs op de Rode Lijst terechtgekomen, omdat de hoeveelheid mussen in ons land gehalveerd is.

Er is nu zelfs een boekje aan de huismus gewijd, simpelweg ‘Mus’geheten, en dat is wat mij betreft wél goed nieuws. Wat een heerlijk werkje! Diverse auteurs belichten het leven van de huismus in alle facetten.

De bijdragen aan dit boekje zijn zeer divers. Naast serieuze hoofdstukken over de fysiologie, verspreiding, leefwijze en het gedrag van de huismus zijn er luchtiger bijdragen, onder andere over de rol van de huismus in de schilderkunst en in de filatelie, en over metabletica van de mus.

Ik had er nog nooit van gehoord, maar metabletica staat voor de Leer der Veranderingen. In het betreffende hoofdstuk wordt een holistisch getint verband gelegd tussen het verdwijnen van een categorie bejaarden uit onze samenleving (de ‘musjes’) en van de echte mussen.

Midas Dekkers neemt op de voor hem kenmerkende wijze de inleiding voor zijn rekening en heeft daarnaast het hoofdstuk geschreven over beroemde mussen, waarin ook de zogeheten Dominomus haar trieste opwachting maakt.

Door al die korte, afwisselende bijdragen is het een zeer toegankelijk en erg aantrekkelijk boekje geworden. Daaraan dragen zeker ook de vele prachtige illustraties bij, waaronder mooie tekeningen van ‘de’ mussenkunstenaar Peter Vos. Er is sprake van een lesje kunstgeschiedenis aan de hand van litho’s, schilderijen en foto’s van mussen.

Enige tijd geleden vroeg Adri de Groot, de bedenker en maker van dit Vogeldagboek, aan mij of ik zo nu en dan eens een recensie wilde schrijven. Sindsdien doe ik dat met enige regelmaat. Het merendeel van de recensies van natuurboeken wordt echter door de meester zelf geschreven.

Adri zou ‘Mus’ echter niet hebben kunnen recenseren, omdat hij eraan meegewerkt heeft. Er staat op bladzijde 88 een prachtige foto van hem, waarop een vrouwtje mus haar jong voert.

Bovendien is het geheel nog verluchtigd met mooie, lieve of ontroerende mussengedichten. Dit alles bijeengebracht in een prachtig vormgegeven boekwerkje. Ik ga ‘Mus’ zeker aan enige natuurminnende vrienden als verjaardagsgeschenk geven. Want dit is echt een cadeautje.

Overigens doet ‘Mus’ ook dienst als catalogus van De Grote Huismus Tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam; deze expositie is nog te bezoeken tot en met 13 mei 2007.

SAMENVATTING

Een zeer toegankelijk en prachtig uitgevoerd boekje over de huismus. Naast serieuze bijdragen over deze vogelsoort komen ook luchtiger onderwerpen aan de orde.

Ronald Klingers, 14 december 2006