Libellen in Nederland

Libellen in Nederland

 

Filmmakers

Weia Reinboud en Tieneke de Groot

Uitgave

KNNV Uitgeverij, Zeist

i.s.m. Uitgeverij Atalanta

2006, dvd 70 minuten

ISBN 90 5011 231 5

Prijs

€ 14,95

Libellen_in_Nederland BESPREKING

Precies op tijd voor een nieuw libellenjaar is er een dvd uitgebracht met daarop vrijwel alle in Nederland voorkomende juffers en echte libellen. Van de 62 populaties ontbreken alleen de zeer zeldzame kleine tanglibel en oostelijke witsnuitlibel. De zuidelijke keizerlibel is de enige van de 9 zwervers/verdwenen soorten die kort in vlucht gefilmd is.

Filmbeelden zijn leerzamer dan foto’s als je het gedrag van dieren wilt laten zien. Bewegende beelden zijn bovendien (meestal) boeiender dan plaatjes. Ik heb ook wel wat gefilmd, maar het geduld opbrengen om er dan een samenhangend geheel van te maken….

Daarom heb ik respect voor de beelden op deze dvd: die zijn prima. Soms zelfs indrukwekkend, zoals de hulkachtige uitsluiping van de rivierrombout. Vooral als je dan nog leest dat filmmakers Tieneke de Groot en Weia Reinboud ‘slechts’ beschikten over een semi-professionele camera.

Het tweetal is o.m. bekend geworden door de zgn. ODON-tabel met gedetailleerde zichtkenmerken van de Odonata’s, de libellenorde. Dat ze deskundig zijn merk je goed aan de film, omdat de camera regelmatig details laat zien van lichaamskenmerken. Daarom is deze dvd ook prima geschikt voor determinatie van libellen. Voordeel van een dvd is dat je de film op elk moment kan stilzetten om afbeeldingen nauwgezet te bekijken.

Er staat geen gesproken commentaar op de film. Voordeel hiervan is dat je je volledig kan concentreren op de beelden. Aan de andere kant had ik graag zoveel mogelijk info van deze deskundigen willen nuttigen, het geluid kan je altijd nog uitzetten. Van de meeste soorten zijn er opnames van zowel man als vrouw en in diverse stadia van ontwikkeling. Op een film kan je nu eenmaal makkelijker variaties laten zien dan in een boek.

In het menu kan je kiezen voor toelichtende ondertiteling, die is summier maar to the point. Hier manifesteert zich een minpunt: de ondertiteling is op oudere apparatuur soms slecht leesbaar. Ik heb de dvd, ook bij kennissen, op diverse tv-schermen en computermonitors bekeken. Sommige apparaten bleken niet zo afgestemd op deze nieuwe dvd.

Een technische fout zit er bij enkele libellen in het ‘menu soorten of groep’. Mede afhankelijk van het apparaat dat wordt gebruikt, loopt de dvd soms vast. Die soorten kunnen wel via de ‘hoofdfilm’ worden bekeken.

En passant zijn op de film diverse geluiden hoorbaar, van sprinkhanen, kikkers en vooral van vogels, bijna negentig soorten. Sommige geluiden zijn zo kort dat ze nauwelijks opvallen. In de bijgesloten brochure staat o.m. vermeld welke geluiden je kan horen bij de diverse libellensoorten. Mede door een subsidie is de prijs van deze dvd laag gehouden.

SAMENVATTING

Heel mooie filmbeelden op dvd van bijna alle (61) in ons land voorkomende echte libellen en juffers in allerlei variaties. Leerzaam wat gedrag van de soorten betreft. De vriendelijk geprijsde dvd is ook goed geschikt voor determinatie. Op oudere apparatuur levert de dvd soms minder mooie beelden op.

19 mei 2006