ANWB Bomengids

ANWB Bomengids van Europa

 

Schrijver

Owen Johnson

Illustraties

David More

Vertaling

Peter Heukels

Uitgave

ANWB, Den Haag

2005, 464 pagina’s, 14 x 20 cm, harde omslag

ISBN 90 18 02027 3

Prijs

€ 29,95

ANWB Bomengids BESPREKING

Bomen en struiken hebben nooit mijn nadrukkelijke belangstelling gehad. Vogels kijken en vlinders en bloemen, wij mensen zijn in het algemeen nu eenmaal dol op mooie kleurtjes. Bewegende beesten ‘spotten’ is nog spannend ook.

De meeste algemene bomensoorten kan ik herkennen, wat basiskennis heb ik wel. Maar er zijn zoveel soorten dat je door de bomen het bos niet meer ziet, om dit cliché eens toepasselijk te gebruiken.

Er zijn flora’s en andere boeken met bomen, maar ik denk dat de ANWB met de uitgave van ANWB Bomengids van Europa alle andere boeken op dit gebied in de schaduw stelt. Mijn interesse om extra op bomen te gaan letten, heeft in elk geval een stimulans gekregen.

Het is een vertaling van de recente Engelse ‘Collins Tree Guide’, een heel informatief en duidelijk opgezet boek waarin alle ca. vijftienhonderd bomen uit Europa (niet uit mediterrane streken) worden besproken. In het Engels is een groot en een klein formaat boek uitgebracht, de Nederlandse versie is alleen in de ‘draagbare’ editie verschenen.

De determinatiepagina’s voorin het boek vormen de basis voor herkenning. Er zijn afbeeldingen van winterloten, van loof en van bladeren uiteraard per groep zoals driehoekig of hartvormig, samengesteld, eirond enz. Daarmee kom je een heel eind om bomen op naam te brengen. (In het boek wordt consequent over ‘bladen’ gesproken; daar moet ik als voormalig redacteur van bladen erg aan wennen.)

De besprekingen per boom zijn prima geíllustreerd. Duidelijke afbeeldingen van de gehele boom, schors, van de takken, twijgen, bladeren, bloemen, vruchten.

Bij de besprekingen worden eerst algemene kritische kenmerken van bomenfamilies genoemd. Per boom worden vervolgens algemene opmerkingen gemaakt (o.a. over verspreiding) en daarna komen aan bod de kenmerken, schors, loten, knoppen, blad(er)en, bloemen en vergelijking met andere soorten en varianten. Beknopt maar voldoende. Mooi uitgevoerd boek, stijlvolle omslag.

SAMENVATTING

Een bijzonder fraai (tekeningen), duidelijk (tekst) en handzaam (formaat) boek over zo’n vijftienhonderd inheemse en ingevoerde Europese bomensoorten. Geen mediterrane bomen.

11 juli 2005