De kiekendieven van het Oldambt

De kiekendieven van het Oldambt

 

Schilderijen, tekeningen

Erik van Ommen

Tekst

Koos Dijksterhuis

Uitgave

KNNV Uitgeverij, Zeist

2004, 112 pagina’s

23 x 28,5 cm, harde omslag

ISBN 90 5011 190 4

Prijs

€ 27,95

De kiekendieven van het Oldambt

De kiekendieven van het Oldambt_1
Grauwe kiekendief op termietenheuvel (fragment)

BESPREKING

Soms verschijnt er een (natuur)boek waarover je geen recensie zou moeten schrijven. Wat je er ook over zegt, het háált het niet bij de inhoud van de uitgave zelf. Zo’n boek is De kiekendieven van het Oldambt.

Grauwe kiekendieven zijn zeer zeldzame broedvogels in ons land, slechts enkele tientallen paren, waarvan de meeste in Oost-Groningen. Grauwe kiekendieven, lichter dan een torenvalk en met heel lange, slanke vleugels, uitstekende vliegers. De balletdanser onder de roofvogels.

Ooit broedden er honderden van deze ranke vogels in ons land, in 1950 nog zo’n 250 paar. Het ging snel bergafwaarts, de ‘roggevalk’ stond met nog maar enkele paren in Flevoland op het punt van verdwijnen. Totdat zo’n vijftien jaar geleden door menselijk ingrijpen (een van de meestal voor de natuur dramatisch aflopende landbouwmaatregelen) onverwacht rond Winschoten een geschikt broedgebied ontstond.

Op de oneindig lijkende akkers van het Oldambt heerst intussen een broos evenwicht tussen deze ‘gemaakte natuur’ en zo’n dertig paar grauwe kiekendieven, met onmisbare ondersteuning van vogelbeschermers en landbouwers.

Een natuurkunstenaar en een schrijver schilderen in dit fraaie en zeer lezenswaardige boek het verhaal van de Groningse kiekendieven. Van hun aankomst midden april in het broedgebied, via Gibraltar naar Midden-Afrika waar ze het grootste deel van het jaar verblijven en terug naar het Oldambt.

De samenwerking tussen Erik van Ommen en Koos Dijksterhuis heeft geresulteerd in een meeslepend boek, waarin alle aspecten van de grauwe kiekendief worden beschreven. Het leest als een avonturenroman en het kijkt als een kunstboek met honderden schilderijen en tekeningen van de grauwe kiekendief, de landschappen en de flora en fauna die de vogel op zijn reis tegenkomt.

Het reisverhaal getuigt ook van de snelle afname van de natuur op onze aardbol, de teloorgang van het platteland. Waarom broeden grauwe kiekendieven eigenlijk niet in Afrika, hoe zit het met hun veelwijverij en -mannerij, de manipulatie van het nageslacht, hun bionische oren, wanneer is het verschil ontdekt tussen grauwe en blauwe kieken? Het zijn deze en andere vragen die allemaal beantwoord worden.

SAMENVATTING

Een buitengewoon informatief en spannend geschreven boek over de jonge populatie grauwe kiekendieven in Oost-Groningen. Het boek is opgebouwd rond enkele honderden prachtige tekeningen en schilderijen, gemaakt in Groningen en langs de gehele trekroute naar Afrika, waardoor een fascinerend kunstwerk over de natuur is ontstaan.

 

3 november 2004