Heer Lampe

Heer Lampe

De Europese Haas in Nederland

 

Schrijver

Johan Huber

Illustraties

Kees van Scherpenzeel

Uitgave

Koninklijke Vermande, Den Haag

2004, 162 pagina’s, 17 x 24 cm

ISBN 90 12 10114 X

Prijs

€ 26,50

Heer Lampe BESPREKING

Over het boek kan ik kort zijn. Er staat alles en nog meer in over hazen, over hun oorsprong, geschiedenis, leefwijze, zintuigen, voortplanting, bedreiging, bejaging, literatuur enz. (Wel had ik graag gelezen waar nu precies het woord Lampe vandaan komt.) Soepel geschreven, makkelijk leesbare korte hoofdstukken, heel informatief, compleet.

Compleet? Terecht worden hoofdstukken gewijd aan alle aspecten van de jacht op hazen, die twee zaken zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. De verhalen zijn leerzaam voor niet-jagers, en waarschijnlijk ook voor jagers. Maar waar is het hoofdstuk over het toenemende maatschappelijke verzet tegen het (voor je plezier) doden van dieren? Dan zou het boek pas volledig geweest zijn.

In vroeger tijden werden hazen gevangen omdat mensen honger hadden. Nu is dat niet meer nodig. De ‘liefde’ waarmee bioloog en jager Huber schrijft over het ‘oogsten’ van hazen, roept bij mij weerzin op. Uit het oogpunt van wildbeheer is jagen niet nodig, als er te veel hazen komen reguleert de natuur het zelf wel.

Nog bonter maakt de jager-huisarts Wil Huygen het door in zijn voorwoord jagers en natuurliefhebbers over een kam te scheren. Een liefhebber is iemand die, volgens Van Dale, veel van iets houdt. Als je voor je lol op dieren schiet, ze daarbij doodsangsten bezorgt en ze veel pijn berokkent (want ze zijn niet altijd meteen dood), dan ben je geen natuurliefhebber.

Mijnheer Huber, u heeft een uitstekend, leerzaam boek geschreven. Als u nu uw geweer inruilt voor een fotocamera, waardoor u ook een ‘jachtgevoel’ krijgt, mag u zich natuurlíéfhebber noemen en zou ik groot respect voor u hebben.

SAMENVATTING

Een makkelijk leesbaar en zeer informatief boek over ons bekendste zoogdier, de haas. Het boek is met een jagershoed op geschreven en daardoor ontbreekt onterecht een hoofdstuk over de maatschappelijke tegenstand tegen het (uit lust) doden van dieren.

15 juli 2004