Welke vogel is dat

Welke vogel is dat?

Veldgids Vogels van Europa * Met 1400 afbeeldingen in kleur

 

Schrijver

Detlef Singer

Vertaling en bewerking

André J. van Loon

Uitgave

Fontaine Uitgevers, ‘s-Graveland

2003, 430 pagina’s, 13,5 x 19,5 cm

ISBN 90 5956 013.2

Prijs

€ 19,90

Welke vogel is dat BESPREKING

Globaal gezegd zijn er twee soorten herkenningsgidsen voor vogels: met tekeningen en met foto’s. Voordeel van de eerste is dat je specifieke kenmerken kan benadrukken (zoals in de onmisbare ANWB-Svensson), in fotoboeken krijg je de vogels natuurgetrouw te zien.

Een boek met alle Europese vogels en uitstekende foto’s is ‘Welke vogel is dat?’ Van de meeste soorten zijn drie of meer foto’s opgenomen, meestal man, vrouw, juveniel, maar ook zomer- en winterkleed en vliegbeelden zoals van roofvogels, meeuwen, eenden en ganzen.

Alle broedvogels, doortrekkers en wintergasten zijn afgebeeld, ook ontsnapte exoten, geen zeldzame dwaalgasten. De toelichtende teksten zijn kort maar bevatten alle essentiële informatie over verenkleed, geluid, voorkomen, (broed)gedrag, voedsel en er wordt vermeld wat gelijkende soorten zijn.

Bij de foto’s staan nummers (1a, 1b enz), die niet allemaal terugkomen in de tekst. De auteur dacht kennelijk dat de lezer de ontbrekende verwijzingen zelf wel kan invullen. Dat is echter niet altijd het geval: is baardman 1c een vrouw of juveniel; zijn wulp 1a en 1d man en/of vrouw? Voor een determinatiegids is systematiek belangrijk, moet er geen twijfel bestaan en daarom behoor je alle fotonummers in de tekst terug te kunnen vinden.

Op de achterflap staat dat het een ideaal vogelboek is voor beginners (zoals de Familietabel met silhouetten). Inderdaad is het boek niet zo gedetailleerd als bijvoorbeeld de Svensson. Toch doet Detlef Singer zich te kort want ook voor gevorderde vogelaars is dit een heel goede gids, een prima aanvulling op boeken met tekeningen.

SAMENVATTING

Een voortreffelijke en complete fotogids voor herkenning van de Europese vogels is ‘Welke vogel is dat?’, voor beginners en gevorderde vogelaars. Veel en duidelijke foto’s en teksten met alle noodzakelijke informatie. Aantrekkelijk geprijsd.

 

12 juli 2004