Vogels in de nesten

Vogels in de nesten

Nestbouw – Eieren – Broedzorg – Jongen

 

Schrijver

Michael Lohmann

Foto’s

Diverse fotografen

Vertaling

Gerlof Abels

Uitgave

Tirion Natuur, Baarn

2004, 128 pagina’s, 15,5 x 20,5 cm

ISBN 90 5210 546 4

Prijs

€ 14,98

BESPREKING

In mijn jonge jaren op het platteland was het heel gewoon om naar vogelnesten te zoeken. Een fascinerend gezicht om die glanzend gekleurde eieren in een nestkommetje te zien liggen. Nog los van strenge(re) wettelijke bepalingen: nu doe je dat niet meer, elke verstoring kan nestverlating of dode jongen tot gevolg hebben. Daarom bekeek ik met enige argwaan het vorige week verschenen boek Vogels in de nesten.

Als ik de zorgvuldigheid zie waarmee Michael Lohmann dit boek heeft geschreven, en de vrees die ook hij uitspreekt over nestzoekerij, neem ik aan dat de nestfoto’s omzichtig zijn genomen. Het is in elk geval geen activiteit die navolging verdient.

Zo nu en dan kom je op je zwerftochtjes een nest tegen, of zie je eier(schalen), dan is het handig om op te kunnen zoeken van welke vogels die afkomstig zijn. Ik heb nog een oud en niet meer verkrijgbaar boek (De eieren en nesten van onze vogels van Van Nes, met uitgebreide tekst), maar een actueel Nederlandstalig boek met duidelijke illustraties was er tot nu toe niet.

Van 72 algemeen voorkomende vogels zijn gegevens plus foto’s van vogels, hun nesten, eieren en meestal de jongen opgenomen. Per soort wordt een korte beschrijving gegeven, over voorkomen, nestbouw, kleur en vorm en grootte van de eieren, specifieke broedgegevens, het grootbrengen van de jongen en hun voedsel. Een gemis is dat niet wordt vermeld in welke periode van het jaar de vogels broeden.

Er is een uitgebreide inleiding met interessante feiten over onze bodem-, boom-, holen- en nissenbroeders. Wist u dat het witgatje als enige steltloper geen bodembroeder is? En dat bij de franjepoten de mannen broeden? Dat een koolmezenpaar negenhonderd keer per dag voedsel naar hun kroost brengt?

Ruime aandacht is er voor de verzorging van vogels die hun ouders kwijt zijn. Neem trouwens niet te snel een ogenschijnlijk ‘verloren’ jong mee, de ouders zitten vaak in de buurt, zet zo’n vogel op een lage tak! Uit ervaring weet ik dat het zonder goede voorzieningen (voedsel, ruimte, veel tijd) vrijwel onbegonnen werk is om zelf vogels in leven te houden, je kan beter meteen een asiel bellen.

Verder is er nog een hoofdstuk over het vogelvriendelijk maken van de tuin, welke nestkasten zijn er allemaal, zelfs staat er in dit lezenswaardige boek een basis-bouwtekening voor nestkasten.

SAMENVATTING

Veel interessante informatie met prima foto’s uit de kraamkamers van onze meest voorkomende vogels. Het enige en bovendien niet dure Nederlandstalig boek over nesten, eieren en broedzorg.

 

15 maart 2004