Geïllustreerde Paddestoelen Encyclopedie

Geïllustreerde Paddestoelen Encyclopedie

Meer dan 750 kleurenfoto’s en beschrijvingen van paddestoelen

 

Schrijver (en meeste foto’s)

Gerrit J. Keizer

Uitgave

Rebo Productions, Lisse

5e druk 2003, 288 pagina’s

17 x 24 cm, harde omslag

ISBN 90 366 1072 9

Prijs

€ 9,95

Geillustreerde Paddestoelen Encyclopedie

Boven de oude, onder de huidige omslag.

Geillustreerde_Paddestoelen_Encyclopedie1

BESPREKING

Paddenstoelen hebben iets geheimzinnigs en daardoor fascinerends. Ze groeien in de meest uiteenlopende gedaantes op de meest gekke plekken, vaak in een wat vochtige, donkere omgeving. De afgelopen tijd heb ik veel paddenstoelen gezien. Met hulp van deskundigen heb ik de meeste kunnen determineren, maar soms werd ik ook wel tot wanhoop gedreven: wat zou dat nou weer zijn? En thuis in mijn (al behoorlijk oudere) paddenstoelenboeken kwam ik er niet goed uit.

Nou, dat is op zich helemaal niet zo gek, want ons land telt meer dan vierduizend soorten en ongeveer de helft daarvan is slechts onder een microscoop of met gespecialiseerde boeken in de hand op naam te brengen. En bij de andere heb je vaak niet alleen je ogen nodig, maar ook je tong en je neus.

Als ik aan paddenstoelendeskundigen vroeg wat een goed boek is om paddenstoelen te determineren, kreeg ik regelmatig te horen: het boek van Gerrit Keizer. Dit jaar is de vijfde druk verschenen van zijn Geïllustreerde Paddestoelen Encyclopedie. Die illustraties zijn honderden mooie en vooral duidelijke foto’s.

Ik heb de proef op de som genomen en mijn eigen foto’s vergeleken met die in het boek. Bijvoorbeeld die van de paarse korstzwam. In enkele andere boeken had ik tevergeefs gezocht naar die paarsgekleurde zwam, in deze encyclopedie stond hij precies zoals ik hem gezien had. Dat geldt ook voor andere paddenstoelen, de foto’s zijn echt prachtig en vergemakkelijken de herkenning. Bij elk van de ruim zevenhonderd beschreven en gefotografeerde soorten staat, in een beknopte vorm, essentiële informatie over vorm, kleur, geur, de hoed, voorkomen enz.

De inleidende pagina’s in dit boek over paddenstoelen en zwammen zijn erg leerzaam. Bovendien worden niet altijd even makkelijke begrippen (wat bijvoorbeeld te denken van ‘peritheciën in stroma’?) met veel foto’s toegelicht.

SAMENVATTING

Niet alleen om paddenstoelen te determineren is dit een uitstekend geschikt boek (bovendien voor een schappelijke prijs). Het is ook een boek met fraaie foto’s, een genot om in te bladeren en je erover te verwonderen wat een fantastische veelvormigheid de natuur produceert.

17 november 2003