Okt01_19

Vrijdag 19 oktober 2001 – Vergeefs naar zwanen gezocht

Gisteren en vanmiddag tevergeefs gezocht naar de twee juveniele wilde zwanen die in gezelschap van een knobbelzwaan verblijven. Dinsdag leek het of de knobbel de twee jonge zwanen had geadopteerd, later hoorde ik dat de ouder de jonge zwanen aanviel. Wellicht dat de jonkies bescherming zoeken bij een volwassen zwaan en maakt het ze niet uit dat het een verre tante is. Al met al wordt het raadsel nog groter.

Dat het wilde zwanen zijn, lijkt buiten kijf. Hun herkomst zal wel altijd onduidelijk blijven. Vroege overwinteraars? Of ontsnapt uit een siervijver (voor het kweken van wilde zwanen is trouwens een speciale vergunning nodig) voordat ze geringd en/of gekortwiekt konden worden? In elk geval niet uit Avifauna in Alphen a/d Rijn, zo verzekerde een vogelverzorger me. (Tussen haakjes: bijna alle heilige ibissen die in ons gebied rondzwerven, komen daar inderdaad vandaan, vertelde hij; ze verblijven daar en komen er ook eten halen).

Donderdagmiddag zaten de 2 slechtvalken op de hoogspanningsmasten langs de Vierheemskinderenweg. Daarboven vloog een grote zilverreiger en cirkelde een vrouwtje blauwe kiekendief. Vandaag na vele zonnige dagen een nevelige dag, de herfst gaat beginnen. Op de Starrevaart vanmiddag de gebruikelijke grote aantallen vogels, geen bijzondere waarnemingen. Voor degenen die nog wat moeite hebben de strandlopers te onderscheiden: het verschil tussen kleine-, bonte en krombekstrandlopers is nu goed waar te nemen.

Bontestrandloper191001

Tientallen bonte strandlopers op de Starrevaart.

BontestrandloperA191001

BontestrandloperB191001