Vogeldagboek©


Kleinezwanen290107G
Kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swans) en knobbelzwaan (Cygnus olor - Mute Swan)
vanmiddag in de Barrepolder.
Deze twee juveniele vogels hebben al een groot deel van hun grijze jeugdkleed verloren.
Maandag 29 januari 2007 - Kleintjes worden groot

Kleinezwaan290107A
Deze juveniele kleine zwaan (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) is nog maar net met het ruiproces begonnen.

Kleinezwaan290107
Ook deze adulte kleine zwaan (Cygnus bewickii - Bewick's Swan; adult) vanmiddag in de Barrepolder gefotografeerd.

Vandaag zaten er flink wat kleine zwanen in de polders. Vanmorgen in de Grote Polder Zoeterwoude 144 (132+12). Vanmiddag was die groep verdwenen, waarschijnlijk verspreid in de omgeving. Daar telde ik er 69 (63+6) in de Meerpolder, 10 (7+3) in de Barrepolder, 5 in de Oostbroekpolder en langs het Spookverlaat zaten er 105 (door een ander geteld).

Juveniele kleine zwanen beginnen al aardig te ruien naar het adultkleed. Kleine zwanen die vorig jaar vroeg zijn geboren, hebben al veel van hun egaal grijze verenpak verloren en begonnen overal wit te vertonen. Jongere vogels zijn nog vrijwel egaal grijs.

Ooievaars290107
Het ooievaarspaartje (Ciconia ciconia - White Stork) vanmiddag voor de Amaliahut. De geringde vogel is het bijna 18 jaar oude vrouwtje.

De ooievaarspaartjes in de omgeving zitten al weer in de buurt van hun nest. Dat geldt voor zowel de vogels bij 't Geertje in Zoeterwoude als langs het Spookverlaat in Hazerswoude. Het zijn geen 'wilde' ooievaars die in Afrika overwinteren maar in ons land gefokte vogels. Voor zover bekend trekken hun jongen wel weg.

Andere waarnemingen vandaag: De Wilck, Benthuizer Noordpolder en Noord-Aa (SBB) 1 grote zilverreiger. Meeslouwerplas en Amaliaplasje 1 waterral. Starrevaart: 1 dodaars, smient > 1000, rosse stekelstaart 7 man en 2 vrouw, brilduiker 1 man en 6 vrouw, slechtvalk 1, sperwer 1 vrouw, bonte strandloper 3, zwarte ruiter 5, kluut 1 en 1 man roodborsttapuit.