Vogeldagboek©


Reebok020207B
Reebok (Capreolus capreolus - Roe; male) in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Zaterdag 3 februari 2007 - Gezenderde ree

Ik zag het pas thuis, op de foto's: een van de reeën die ik gefotografeerd had, droeg een zender. Nu weet ik wel dat vogels geringd worden, en wilde dieren, maar ik had geen zenders verwacht in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Daar gisteren rond het middaguur gewandeld met Nelly, (nee, niet mijn hond zoals een lezer onlangs dacht, maar mijn vrouw; trouwens honden zijn in de AWD niet toegestaan en mede daardoor is het zo'n rustig gebied), eigenlijk te laat op de dag voor damherten en reeën maar toch nog 3 gezien.

Twee geiten, waarvan een met de zender, bij de Krommedel, de reebok bij de Rondedel. Ten noorden van de ingang De Zilk.

Ree020207B
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het land? Reegeit (Capreolus capreolus - Roe; female), op deze foto is de zender niet te zien.

Ree020207D
De brede zwarte riem met zender is hier goed te zien. De antenne steekt schuin naar rechts boven. (The same doe, with transmitter.)

Bij het bezoekerscentrum De Oranjekom vertelde een voorlichtster me, dat zowel reeën als damherten worden gezenderd om hun verspreiding door het gebied vast te kunnen stellen en op die manier meer te weten te komen over hun gedrag. De zenders vallen door een speciale constructie af rond de tijd dat de batterijen leeg zijn.

Vanmorgen een fietstochtje door het Noord-Aa plassengebied. Op het wandelpad langs de Benthuizer Plas vloog een waterral op en dook iets verderop het riet in. Hier 1 dodaars, op de Noordhovense Plas ook 1 (plus 1 vrouw brilduiker) en op de Zoetermeerse Plas 7 dodaarzen, plus 3 tureluurs.


*****
Natuur & Wet
Het gebruik van een vogelafweerpistool bij schadebestrijding


Reebok020207A
Nog een foto van de reebok (Capreolus capreolus - Roe; male).