Vogeldagboek©


Woensdag 29 augustus 2007 - Trek van tapuiten

Ooievaar290807
In de Meerpolder foerageerden vanmorgen twee (ongeringde) ooievaars (Ciconia ciconia - White Stork). Het was me nooit zo opgevallen, maar de onderkant van de snavel van een volwassen ooievaar is zwart!

Tapuiten zijn volop aan het trekken; dat kan je lezen in diverse vogelnieuwsgroepen. Vanmorgen zag ik er 2 foerageren langs het Zwetslootpad en later 5 in de Zoetermeersche Meerpolder. Goed opletten dus op deze parmantige vogeltjes.

Gruttos290807
Twee foeragerende grutto's (Limosa limosa - Black-tailed Godwit) boven en onder een opgejaagde wulp (Numenius arquata - Curlew) op de Starrevaart.
Wulp290807

Tjiftjaf250807
Tweemaal een tjiftjaf (Phylloscopus collybita - Northern Chiffchaff) zaterdag in het Buytenpark.
Tjiftjaf250807A

Aanzienlijk minder waarnemingen zie je nog van koekoeken. Vanmorgen vloog er eentje vanaf de Starrevaarthut richting Meeslouwerplas. Het vliegbeeld lijkt sterk op dat van een sperwer, vandaar dat de vogels op de plas onrustig het luchtruim kozen.

Dat deden ze ook bij een overvliegende buizerd en bij een hoog overcirkelende vrouw bruine kiekendief die stoeide met een sperwer. Er zitten op het ogenblik duizenden kieviten op de Starrevaart, bij een telling van de goudplevieren kwam ik op de twaalfhonderd.

Als dat allemaal de lucht ingaat, met o.a. meeuwen, eenden en ganzen, kan je genieten van een fantastisch schouwspel van vogelformaties. Verder had ik vandaag niet zo'n telzin: wel genoteerd 13 blauwe reigers die stonden te wachten op door vissende aalscholvers opgejaagde vissen, 28 lepelaars en 8 grutto's.

Ekster260807
Eksters (Pica pica - Common Magpie) zijn volop aan het ruien en zien er dan niet uit.