Vogeldagboek©


Woensdag 25 april 2007 - Warme Wilck

Bijna tropische temperaturen in april, ooievaars broeden met open snavels. Landbouwers besproeien hun grond, dat doet aan de zomervakantie denken. De bosrietzangers zijn nog niet gearriveerd, spotvogels zingen nog niet, maar het lijkt al hartje zomer. Een vreemd gevoel.

Het is natuurlijk ('s morgens) volop genieten in de polders. In de Oostbroekpolder foerageerden 16 regenwulpen op pas gemaaide graslanden. Schuwe vogels, moeilijk te fotograferen.


Lepelaar250407 (57K)
Lepelaar (Platalea leucorodia - Spoonbill) vanmorgen in De Wilck.

Aan de westzijde van De Wilck o.a. een lepelaar, een man tapuit en een gele kwikstaart. Overal de koppen van broeden kieviten, grutto's en scholeksters boven het gras. De kleinere tureluurs zie je niet op het nest zitten, die zitten verscholen in lang gras.

De kieviten hebben het erg druk om hun pullen te beschermen tegen - vooral - meeuwen. Zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen zijn doorlopend op jacht, evenals kraaien. Het blijft altijd afwachten hoeveel eieren en jonge vogels deze aanvallen overleven.

Groenekikkers250407A (124K)
Vijf groene kikkers (Rana esculenta synklepton - Green Water Frogs) warmen zich op. Poelkikkers (kleiner en met geel) zijn het niet. Zekerheid of het bastaardkikkers of (waarschijnlijk) meerkikkers zijn, krijg je pas als je deze amfibieën uit het water haalt en onderzoekt.

Daarna naar de oostkant, bij het Wilckplasje. De leukste waarneming was een groepje van 4 bosruiters, steeds opgejaagd door tureluurs. Waarom? Verder o.a. 2 zwarte ruiters, 2 kleine plevieren, 2 regenwulpen, 1 gele kwikstaart en 1 man smient die steeds waakzaam op dezelfde plek in een slootje zwom (nest?).

In dit prachtige mini-natuurgebied lijken de veldleeuweriken het aardig te doen. Op een gegeven moment waren er 3 mannen dicht bij elkaar rond het plasje aan het zingen. Geteld bij andere waarnemingen zou het me niet verbazen als er zo'n 10 à 15 broedpaartjes zijn.

Daarentegen (opnieuw) geen enkele graspieper gehoord of gezien. Wel een hermelijn die opgejaagd door visdiefjes langs de Wilckplas rende. Na het middaguur werd het te warm om relaxt in het open veld te staan. De vogels werden ook stiller. In het Spookverlaat een vroege argusvlinder.

Grotemantelmeeuw220407B (45K)

Grotemantelmeeuw220407A (43K)

In het weekend foto's gemaakt van grote en kleine mantelmeeuw in onze straat. Grote mantelmeeuwen (Larus marinus - Greater Black-backed Gull, above) zijn wat groter, hebben een donkerder verenpak en bleke poten. Kleine mantelmeeuwen (Larus fuscus - Lesser Black-backed Gull) hebben felgele poten, maar kunnen ook bijna zwarte dekveren hebben. Dit is zo'n donkere 'uitvoering'.

Kleinemantelmeeuw220407 (46K)