Vogeldagboek©


Zaterdag 28 oktober 2006 - Weilandzwammen

Dinsdag was ik bij Van Schie langs Spookverlaat/Kruiskade. Hij liet me zwammen zien die op een weiland vlak achter de schuren waren opgekomen, allemaal vrij dicht bij elkaar. Verderop stond niets.

Een grote heksenkring viel het meeste op: maar welke zwammen? Na raadpleging van een zwamkundige bleek het te gaan om een soort waarvoor nog geen 'officiële' Nederlandse naam is: Macrolepiota bohemica, tot voor kort Macrolepiota rhacodes var. hortensis geheten. Het is de tuinsoort van de knolparasolzwam die dus ook in het wild voorkomt. In het blad van de KNNV Zoetermeer vond ik de benaming tuinknolparasolzwam.

Tuinknolparasolzwam241006C

Heksenkring van de tuinknolparasolzwam (Macrolepiota bohemica - Shaggy Parasol spec.); hieronder het groepje linksonder uit de kring.

Tuinknolparasolzwam241006E

Reuzenbovist241006
Tussen deze knolparasolzwammen stonden enkele reuzenbovisten (Langermannia gigantea - Giant Puffball), net grote leren ballen.

Weidekringzwam241006
Ook op dezelfde plek enkele verlepte heksenkringen van weidekringzwammen (Marasmius oreades - Fairy Ring Champignon).

Anijschampignon_spec241006
Verder zag ik nog enkele jonge exemplaren van de (sneeuwwitte) anijschampignon (Agaricus spec. - Mushroom spec.). En dat allemaal vlak bij elkaar!

Brazilie270806_5
Deze zwammen fotografeerde Jacqueline in augustus in Brazilië.

Vrijdagmorgen heb ik een tijdlang zitten genieten van een dodaars in een polderslootje in de Meerpolder. Het vogeltje scharrelde dicht tegen de kant. Als er een zwaan of een meerkoet voorbij kwam, verborg hij zich half onder water.

Als de kust veilig was, dook hij aan de lopende band kleine visjes op. Ik kon hem niet de hele tijd volgen omdat hij van de ene naar de andere kant ging, en als hij vlak onder mijn neus zat, hoorde ik hem wel maar zag ik hem niet!

In het Buytenpark opnieuw het paartje roodborsttapuiten, in De Wiclk en langs het Zwetslootpad nog steeds een tapuit.

Dodaars271006A
Dodaars (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) in de Zoetermeersche Meerpolder.