Vogeldagboek©


Zwartezwaan171006C
Poetsende zwarte zwaan (Cygnus atratus - Black Swan) vanmiddag voor de Amaliahut.
Dinsdag 17 oktober 2006 - Inkuilen

Half oktober, 16 à 17 graden, prachtige zon, een paar boeren waren bezig hun gras in te kuilen. Voor de zesde keer gemaaid! Volgens een doorleefde boer die ik vanmorgen sprak, zijn dit allemaal voortekenen van een stevige klimaatsverandering. We keken elkaar eens aan en stelden vast dat wij die niet meer zullen meemaken.

Gisteren kort op stap geweest. Langs de Benthuizer Plas zat een vogeltje, een late Temmincks strandloper. Dat dacht ik althans, gezien gedrag, formaat en 'kleuren'. De vage foto's die ik gemaakt had, duidden volgens beter vogelaars dan ik op een heel kleine noordelijke ondersoort (arctica of schinzii) van een bonte strandloper.

Zwartezwaan171006
Nog een foto van de zwarte zwaan (Cygnus atratus - Black Swan).

Soepganzen111006
Een groep 'soepganzen' 11 oktober op de Zoetermeerse Plas.

Ekster091006B
Ekster (Pica pica - Common Magpie) op 9 oktober in het Buytenpark.

Vandaag wat langer genoten van het prachtige herfstweer. Een poosje op de Starrevaart geweest. Heel veel goudplevieren op het slik, ik schat ruim achthonderd. Er zwommen 194 Canadese ganzen, maar een uur eerder had iemand er al zo'n vijfhonderd geteld!

Op de lantaarns langs de A4 zaten 15 ooievaars. Langs de Meeslouwerplas riep een waterral. In de Grote Polder Zoeterwoude 1 grote zilverreiger en 2 heilige ibissen.

*****
Recensie: Veldagenda 2007;
voor de actieve natuurwaarnemer


Aalscholver161006
Zonnende aalscholver (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant) gistermorgen op de Benthuizer Plas.