Vogeldagboek©


Turksetortel121106A
Turkse tortel (Streptopelia decaocto - Eurasian Collared Dove) in onze tuin.
Woensdag 15 november 2006 - Rommelig dagje

Het miezerde nog toen ik vanmorgen op stap ging, maar de vooruitzichten waren redelijk. Inderdaad een paar uurtjes zon gehad.

Op bietenresten in de Benthuizer Noordpolder kon ik 80 kleine zwanen onderscheiden: 59 adult en 21 juveniel. Gisteren zaten er daar 70 (57+13). Het is nog te vroeg voor een conclusie, maar er zijn vrij veel juveniele vogels.

Gisteren een slechtvalk op hoogspanningsmast 59, en grote zilverreigers in De Wilck, Zwetpolder, Geerpolder en Generale Polder. Vandaag 2 in De Wilck, 1 Zwetpolder en 1 Noord-Aa Zoeterwoude.

Bij de Starrevaart aangekomen was het nagenoeg droog, toch meteen maar naar de hut gefietst. De eerste scan van de vogelplas leverde een vervelend plaatje op: een (waarschijnlijk) stormmeeuw hing in vistuig aan een poortje over de buizen.

Vermoedelijk had hij zich nog maar net opgehangen want de vogel deed nog krachtige pogingen los te komen, hoewel hij ondersteboven hing (te creperen). Meteen de beheerder van de Starrevaart gebeld: men zou kijken of er hulp gestuurd kon worden (vogel was alleen per boot bereikbaar). Toen ik enkele uren later wegging, was er helaas nog geen assistentie verschenen.

Hopelijk zal het beter afgelopen zijn met een roodborstje. Een fietser kwam in de hut vertellen dat er een gewond roodborstje langs het fietspad lag. 'k Heb het vogeltje onderzocht, niets leek gebroken maar het evenwichtsgevoel was duidelijk niet in orde. Vogels in een shock hebben net als mensen vocht nodig. Geprobeerd wat water in zijn snavel te krijgen en hem toen op een rustig plekje gezet.

Al met al was er weinig terecht gekomen van vogels tellen. Er was ook niet veel 'bijzonders' op de plas: een jagende slechtvalk, 1 dodaars, 1 zwarte ruiter en de 'normale' duizenden kieviten, eenden, goudplevieren, meeuwen enz.

Langs het vlinderpaadje bij de Meeslouwerplas sloop een vos de begroeiing in (zeer waarschijnlijk, zag nog net zijn achterkant). Eksters begonnen luidruchtig te schreeuwen en een watersnip vloog verschrikt hoog over de bomen weg. Uiteraard de vos in het dichte moerasbosje niet meer gezien.

Wel vond ik toen ik stond te kijken een handzender. Ook dat leverde de benodigde bezigheden op (gelukkige eigenaresse heeft hem inmiddels opgehaald), vandaar de kop boven dit Vogeldagboek: rommelig dagje.

*****
Natuur & Wet
Dieren zijn handelswaar. Gelegaliseerd door de wet. Wat mag wel en wat mag niet bij het houden en het verkopen van vogels? Toelichting: KLIK HIER




Grauwegans151106
Grauwe gans (Anser anser - Greylag Goose) boven de Starrevaart.

Kauw151106
Zingende kauw (Corvus monedula - Western Jackdaw) vanmiddag langs de Burmadeweg.