Vogeldagboek©


Steenuilen250606
Steenuilen (Athene noctua - Little Owl) zijn uiterst schuwe vogels die graag wegkruipen.
In Vogelpark Ruinen zitten er te veel in een te kleine ruimte, waar ze ook nauwelijks plekjes hebben op zich te verbergen.
Deze en de andere foto's heb ik tussen het gaas door gemaakt.
Maandag 26 juni 2006 - Zummergroeten 4 - Vogelpark Ruinen

Ons land dankt zijn groene en blauwe kleur aan een vloed van (hemel)water. Een zegen voor de bodem, tijdens vakanties niet altijd populair. In plaats van een fikse wandel- of fietstocht werd het op een regenachtige middag het Vogelpark in Ruinen, dat sinds mei officieel een 'dierentuin' is.

Oehoes250606
Oehoes (Bubo bubo- Eurasian Eagle Owl) zijn onze grootste uilen.

Dwergooruil250606
Dwergooruilen (Otus scops - Eurasian Scops Owl) daarentegen behoren tot de kleinste uilensoorten.

Sneeuwuil_vr250606
Het leefgebied van sneeuwuilen (Nyctea scandiaca - Snowy Owl; female above) is op kale vlaktes boven de boomgrens in Noord-Europa. Boven vrouw, onder de nagenoeg witte man sneeuwuil.
Sneeuwuil_man250606

Kwak250606
Een adulte kwak (Nyctiocorax nyctiocorax - Black-crowned Night Heron), een moerasvogel.

Ik ga altijd met gemengde gevoelens naar een verzameling dieren. Weegt het educatieve aspect op tegen gevangenschap? Wil ik wel een oehoe en sneeuwuil in een kooi zien waarin ze een hooguit wat kunnen klapwieken?

Tal van mensen beleven genoeglijke uurtjes in dierenparken, en misschien draagt het ook bij tot meer kennis over en begrip voor dieren. En, hoewel sommige volières te klein zijn, ligt Vogelpark Ruinen er netjes bij en zien de vogels er gezond uit wat duidt op een liefdevolle verzorging.

Als ik echter grutto's door hun kooigras zie stappen, bonte strandlopers bij een bakje water zie staan, en al die andere vogels zie die niet in vrijheid kunnen vliegen, krijg ik een heel benauwd gevoel. Ik wil geen zedenprediker zijn. Laat iedereen zijn eigen mening vormen.

Koereigers250606
Koereigers (Bubulcus ibis - Cattle Egret) zijn soms als dwaalgasten in ons land te zien.

Vorkstaartplevier250606
Vorkstaartplevier boven (Glareola pratincola - Collared Pratincole; above) en sporenkievit (Vanellus spinosus - Spur-winged Plover) worden een heel enkele keer in Nederland waargenomen.
Sporenkievit250606


Sneeuwuilen250606A
Sneeuwuilen (Nyctea scandiaca - Snowy Owl).

(Wordt vervolgd)